Jamie Oliver: wyżerka na luzie i wyznania miłości. Mamy przepisy mistrza kuchni!

Mariola Szczyrba
Mariola Szczyrba
„Wykorzystaj więc przepisy z tej książki jako sposobność, żeby w zaciszu własnego domu odnowić więź z tymi, których ci brakowało” - pisze Jamie Oliver.
„Wykorzystaj więc przepisy z tej książki jako sposobność, żeby w zaciszu własnego domu odnowić więź z tymi, których ci brakowało” - pisze Jamie Oliver. Paul Stuart
Słynny kucharz Jamie Oliver tym razem chce nas „uzbroić” w łatwe i sprawdzone przepisy na różne okazje. Sprawić, że każde spotkanie przy stole stanie się przyjemnością. „Koniec z przebywaniem na wygnaniu w kuchni, stresem, siódmymi potami i udawaniem, że przecież świetnie się bawisz! Chcę wprowadzić cię w kreatywny nastrój” - pisze w swojej nowej książce „Razem”. Sprawdź przepisy mistrza kuchni na carpaccio z tuńczyka, zapiekankę z kurczakiem i aromatyczne curry z dyni.

Jamie Oliver zaprasza do stołu

Brytyjski kucharz Jamie Oliver to bez wątpienia jedna z największych gwiazd branży kulinarnej na świecie. Autor wielu programów telewizyjnych i książek z przepisami. W Polsce właśnie ukazała się jego najnowsza publikacja pt. „Razem”, wydana nakładem Insignis. Jamie Oliver zadedykował ją m.in. pracownikom służby zdrowia, którzy walczą z pandemią, bo dzięki nim możemy się dziś spotkać z rodziną czy przyjaciółmi przy stole. - Słowo „razem” w 2021 r. porusza bardziej niż kiedykolwiek - zaznacza.

„To, przez co przeszliśmy – wspólnie – jest bardzo nietypowe. Wielu z nas uświadomiło sobie, że niesłusznie braliśmy niektóre proste przyjemności codziennego życia za coś oczywistego. Bycie ze sobą to cenny dar” - pisze Jamie Oliver we wstępie swojej książki. I dodaje:

„Jedzenie niesie radość, jest wspaniałe, a najlepsze, że może spełniać taką rolę, jaką tylko zapragniesz. Posiłki mogą karmić, wzmacniać, wspomagać powrót do zdrowia, być szybkie lub praktyczne, pokrzepiające, zabawne, zaskakujące, a nawet dawać posmak prawdziwej przygody. I już w swej najprostszej formie jedzenie może stać się pretekstem, by zgromadzić w jednym miejscu tych, których kochasz. Tę książkę poświęcam właśnie temu”.

„Koniec z przebywaniem na wygnaniu w kuchni”

Jamie Oliver nie jest gołosłowny. Dwoi się i troi, żeby nam pomóc. Serwuje sprawdzone i przemyślane przepisy na różne okazje. Wszystko po to, by przygotować wspaniałe przyjęcie dla bliskich albo miłe spotkanie dla znajomych i samemu się przy tym dobrze bawić.

„Koniec z przebywaniem na wygnaniu w kuchni, stresem, siódmymi potami i udawaniem, że przecież świetnie się bawisz! Chcę wprowadzić cię w kreatywny nastrój i rytm planowania posiłku, który każdemu zapisze się w pamięci” - wyjaśnia.

Podpowiada, jakie potrawy do siebie pasują (zarówno przystawki, dania główne, jak i desery), ale też inspiruje i radzi, jak nakrywać do stołu i serwować posiłki. Te powinny być łatwe w przygotowaniu, ale jednocześnie niezapomniane. I tak na brunch dla najbliższych proponuje miodową focaccię, schab pieczony z sosem jerk z mocno przyrumienioną dynią, a na deser puchate bezy. Wyżerka na luzie może zacząć się od przystawki w formie cudownej sałatki na ciepło. Jako danie główne Jamie Oliver poleca zapiekankę z kurczakiem, kiełbaską i boczkiem pod ciastem francuskim (patrz przepis poniżej), a na deser rabarbarową zupę nic z sosem angielskim. Z kolei na odświętnej uczcie z piekarnika można podać bliny owsiane z wędzonym łososiem jako przystawkę i epickie pieczone mięsiwa - jako danie główne. Nie wspominając już o bananowym puddingu z panettone na deser.

Ma być przyjemnie, łatwo i zdrowo

Już samo patrzenie na zdjęcia tych dań sprawia, że człowiek wyobraża sobie to niebo w gębie. Jeśli natomiast będziecie chcieli sprawdzić wartości odżywcze danej potrawy, wystarczy zajrzeć do tabelek na końcu książki. Bo w kuchni Jamiego Olivera ma być nie tylko łatwo i przyjemnie, ale też zdrowo.

Książka „Razem” nie bez powodu nosi taki tytuł. Oprócz pięknych zdjęć potraw i zastawionych stołów, znajdziemy tu również fotografie najbliższej rodziny autora.

„Wykorzystaj więc przepisy z tej książki jako sposobność, żeby w zaciszu własnego domu odnowić więź z tymi, których ci brakowało” - pisze Jamie. - Powiedz „kocham cię” poprzez jedzenie” .

Łatwe i sprawdzone przepisy Jamiego Olivera. Sprawdź!

Zobacz zdjęcia potraw w naszej galerii.

Aromatyczne curry z dyni

6 porcji + 2 porcje resztek

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (1,2 kg)
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (4 cm)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • 1 łyżeczka średnio ostrej przyprawy curry
  • 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 2 plastry ananasa z puszki w zalewie
  • 1 puszka mleka kokosowego light (400 ml)
  • 1 puszka cieciorki (400 g)
  • opcjonalnie: 2 gałązki kolendry, do podania

WCZEŚNIEJ Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyszoruj dynię (nie ma potrzeby jej obierać). Ostrożnie przekrój ją wzdłuż na pół i pozbaw pestek, następnie pokrój w kostkę o boku 2 cm. Umieść dynię na blasze, wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Piecz jakąś godzinę, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.

Gdy dynia będzie się piekła, obierz cebulę i grubo ją pokrój. Obierz czosnek i imbir, wsyp razem z cebulą, ziarnami kolendry i kozieradki na nieprzywierającą patelnię i praż na dosyć dużym ogniu, mieszając, aż wszystko mocno się przypiecze. Dodaj pomidorki i plastry ananasa (zachowując zalewę) i praż 10 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną i mocno się przypieką. Przełóż zawartość patelni do blendera, dolej mleko kokosowe i zmiksuj wszystko na bardzo gładki płyn. Wlej go z powrotem na patelnię i dodaj cieciorkę razem z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dorzuć upieczoną dynię. Rozrzedź curry wedle uznania zachowanym sokiem ananasowym i dopraw do smaku. Ostudź, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

PRZED PODANIEM Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wstaw przykrytą patelnię z curry do piekarnika, żeby się podgrzało – zajmie to jakąś godzinę. Pysznym i pięknym dodatkiem będą listki kolendry.

kalorie - 159 kcal
[tłuszcze 6 g, tł. nas. 3 g, białka 5 g, węglow. 22,6 g, cukier 11,4 g, sól 0,3 g, błonnik 5,2 g]

Wytworne carpaccio z tuńczyka

2 porcje

Składniki:

  • 1 łyżka komosy ryżowej
  • 1 łyżka mrożonych ziaren edamame
  • 100 g chrupkich warzyw, takich jak ogórek, groszek cukrowy, groszek śnieżny, marchewka
  • 2 płaskie łyżeczki białej pasty miso
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • kawałek imbiru (1 cm)
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki niskosodowego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 bardzo świeży gruby stek z tuńczyka z odpowiedzialnego źródła (200 g)
  • opcjonalnie: 2 gałązki pachnotki (shiso), mięty lub bazylii

WCZEŚNIEJ Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Ugotuj komosę ryżową w dużej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu – na ostatnie 2 minuty dorzuć ziarna edamame. Odcedź i ostudź. Poświęć chwilę na przygotowanie chrupkich warzyw – dobrze mieć mieszankę, więc wykorzystaj wszystkie warzywa z lodówki. Pokrój je tak cienko, jak tylko dasz radę – możesz wykorzystać obieraczkę. Zmieszaj miso z octem ryżowym i polej nimi przygotowane warzywa, komosę ryżową i edamame. Ugnieć wszystko – smaki rozwiną się i pogłębią przez noc. Aby zrobić dressing, pozbaw chili gniazda nasiennego, posiekaj i przełóż do słoiczka. Obierz imbir, drobno go zetrzyj i dodaj do słoiczka. Dolej sok wyciśnięty z limonki, olej sezamowy i sos sojowy. Zakręć wieczko. Praż sezam na nieprzywierającej patelni na dużym ogniu, aż lekko się zarumieni – regularnie go mieszaj. Przesyp sezam do miseczki. Obsmażaj tuńczyka po 20 sekund z każdej strony i z boków, obracając go szczypcami. Odstaw do ostygnięcia. Przykryj warzywa i tuńczyka i wstaw na noc do lodówki.

PRZED PODANIEM Jeśli przygotowałeś wszystko wcześniej, wyjmij składniki z lodówki 15 minut przed podaniem na stół. Pokrój tuńczyka na tak cienkie plasterki, jak tylko potrafisz, i wyłóż je na wspólny półmisek. Na środku ułóż stertę warzyw. Dobrze wstrząśnij słoiczkiem z dressingiem i polej nim tuńczyka. Na koniec posyp wszystko listkami ziół (jeśli ich używasz) i prażonym sezamem.

kalorie - 253 kcal
[tłuszcze 12,7 g, tł. nas. 2,5 g, białka 17,7 g, węglow. 7,6 g, cukier 2,6 g, sól 1,2 g, błonnik 1,8 g]

Zapiekanka z kurczakiem, kiełbaską i boczkiem pod ciastem francuskim

4 porcje

Składniki:

  • 2 plasterki wędzonego boczku z hodowli o podwyższonym dobrostanie
  • 2 udka z kurczaka z wolnego wybiegu (po 100 g), bez skóry i kości
  • 2 kiełbaski z mięsa z hodowli o podwyższonym dobrostanie
  • 2 pory
  • 2 małe ziemniaki (po 100 g)
  • 2 pełne łyżeczki musztardy angielskiej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 500 ml ekologicznego bulionu drobiowego
  • 500 ml mleka 2%
  • 85 g rukwi wodnej
  • oliwa
  • 320 g gotowego ciasta francuskiego w rolce
  • 1 duże jajko ekologiczne

WCZEŚNIEJ Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Pokrój boczek, wrzuć go do dużego płytkiego garnka z grubym dnem i podsmażaj na średnim ogniu. Dorzuć udka i kiełbaski pokrojone w kostkę o boku 3 cm. Smaż, regularnie mieszając, aż lekko się zarumienią. Przytnij i umyj pory, obierz ziemniaki. Pokrój oba warzywa w kostkę o boku 3 cm i dodaj je z odrobiną wody do garnka. Gotuj jakieś 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pory zmiękną. Odrywaj kawałki, które przywarły do dna, i w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Wmieszaj musztardę i mąkę, dolej bulion, potem mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut na wolnym ogniu, regularnie mieszając. Dopraw do smaku. Przelej zawartość garnka przez durszlak, aby oddzielić nadzienie od sosu. Wlej sos do blendera, dodaj rukiew i zmiksuj na gładko. Przełóż nadzienie do formy do pieczenia o średnicy 20 cm i zalej 100 ml sosu. Odstaw nadzienie i sos, żeby ostygły, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

PRZED PODANIEM Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść brzeg formy do pieczenia oliwą. Pokrój ciasto w paski grubości 2 cm, używając karbowanego noża do krojenia makaronu, jeśli go masz. Przykryj naczynie z nadzieniem paskami ciasta – ja lubię chaotyczną kratkę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem całe ciasto i piecz jakieś 45 minut, aż się zarumieni, a nadzienie zrobi się bardzo gorące. Delikatnie podgrzej sos z rukwi wodnej i podawaj go z zapiekanką.

DLA MIŁOŚNIKÓW WARZYW
Obierz 500 g wybranego warzywa korzeniowego i pokrój w kostkę o boku 2–3 cm. Dodaj por, ziemniaki, 3 łyżki oliwy i listki z 1/2 pęczka tymianku (10 g). Podsmażaj 20 minut. Użyj bulionu warzywnego z mlekiem, zalej nadzienie 125 ml sosu. Dokończ tak samo, jak podano w przepisie.

kalorie - 699 kcal
[tłuszcze 35,2 g, tł. nas. 14 g, białka 35,6 g, węglow. 60,4 g, cukier 9,2 g, sól 1,8 g, błonnik 4,2 g]

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem” w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together)

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.