Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? 7 prostych dań może zaskoczyć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Obierki ziemniaków mogą być podstawą wielu pysznych i tanich posiłków.
Obierki ziemniaków mogą być podstawą wielu pysznych i tanich posiłków. 123rf.com/yelenayemchuk
Prawdopodobnie nie ma bardziej uniwersalnego warzywa niż ziemniak. Można przygotowywać z niego słone potrawy i dodawać do ciast i deserów. Nie od dziś wiadomo, że ugotowane ziemniaki przedłużają świeżość ciasta drożdżowego. Tym razem przyjrzeliśmy się sposobom na wykorzystanie obierek ziemniaków.

W ostatnich latach trend określanym jedzeniem z resztek wzrasta na sile. W ten sposób nazywa się przygotowywanie posiłków z części owoców lub warzyw, które do tej pory były wyrzucane, a są pełnowartościowymi produktami spożywczymi. Pojawiają się przepisy na sałatki z łodygami brokułu albo zupę z krem z kalafiora. Świetnie sprawdzają się też sposoby na zrobienie ciasta z owoców lub warzyw pozostających po odciśnięciu soku. Podobnie można wykorzystać obierki z warzyw. Najbardziej powszechną bulwą są ziemniaki. Z nich można przyrządzić proste, szybkie i smaczne przekąski. Zobaczcie, jak między innymi zrobić chipsy z obierek ziemniaków.

Obierki z ziemniaków – przepisy na oszczędny posiłek

Chipsy z obierków ziemniaków

Najczęstszą metodą przygotowania obierków z ziemniaków są chipsy. Wystarczy dokładnie umyć ziemniaki, cienko obrać i wymieszać z łyżką oleju, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem rozmarynu, tymianku lub granulowanego czosnku. Ziemniaki dokładnie oblepione tłuszczem należy rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Na koniec wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 5-7 minut, aż do zarumienienia. W ten sposób powstanie zdrowy i pieczony dodatek do rodzinnego obiadu.

Placek z obierków

Obierki z ziemniaków mogą być świetną podstawą do wykonania placka. Zarówno na słodko i na słono. W wersji na słodko można je połączyć z masą serową i zapiec w cieście francuskim. W wersji wytrawnej w cieście filo można zapiekać obierki zalane płynem mleczno-jajecznym. W obu wersjach warto doprawiać dania szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Zapiekanka z obierków ziemniaków

Obierki ziemniaków z powodzeniem można stosować jako składnik zapiekanki ziemniaczanej. Poza obranymi ziemniakami skórka z ziemniaków będzie stanowić dodatkowy chrupiący akcent. Warto zapiekać je z serem, szynką, boczkiem i zalać mieszaniną jajek i słodkiej śmietanki. Składniki ułożone w szklanym żaroodpornym naczyniu będą apetycznie wyglądać.

Smażone obierki à la frytki

Frytki z obierków ziemniaków to także sprawdzony sposób zero waste. Należy z nimi postępować tak jak z obranymi ziemniakami. Szefowie kuchni polecają dwukrotne, a nawet trzykrotne smażenie. W ten sposób można przyrządzić świetną przekąskę na spotkanie w gronie znajomych.

Obierki z ziemniaków panierowane

Kolejnym sposobem na nie wyrzucanie skórki z ziemniaków jest zrobienie panierowanej wersji frytek. Można je smażyć lub upiec w piekarniku. Będą znakomitym towarzystwem krążków cebulowych. Podawać można je z sosem jogurtowo-czosnkowym lub posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.

Obierki w tempurze

Przepis inspirowany kuchnią azjatycką to obierki ziemniaków smażone w tempurze. Można usmażyć je w woku lub wysokim garnku. Świetnie smakują maczane w sosie sojowym. To także interesujący sposób na niemarnowanie żywności zgodny z ideą ekologii.

Sprawdź także: Ziemniaki na słodko i na wytrawnie. Najlepsze przepisy na 9 sprawdzonych dań

Obierki jako baza bulionu

Skórki z ziemniaków mogą być też bazą do wykonania wegetariańskiego bulionu. Wraz z innymi końcówkami warzyw np.: brokułu i kalafiora stworzą pyszny wywar. Taką esencjonalną bazę warto połączyć z marchewką, selerem, a nawet koprem włoskim. Smaku nadadzą też przyprawy. Poza solą i pieprzem sprawdzi się liść laurowy, a nawet jeden suszony goździk.

Mamy nadzieję, że któryś z pomysłów zainspiruje was do zrobienia pysznego dania. Szczególnie zachęcamy do spojrzenia na produkty, które do tej pory były wyrzucane z przyzwyczajenia. Wiele z nich można ponownie wykorzystać, przygotowując sycące potrawy dla całej rodziny.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.