Domowa cola. Jak zrobić własny orzeźwiający napój w lepszej wersji? Zdrowa coca-cola bez dodatków bazuje na cennych przyprawach

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Cola to najpopularniejszy napój bezalkoholowy, choć nie cieszy się dobrą opinią dietetyków. Orzeźwiający napój można jednak łatwo przygotować w domu ze zdrowych składników. Zobacz, jak zrobić własną colę. Wypróbuj przepis na zdrową coca-colę i przekonaj się, jak świetnie smakuje własna cola.

W skrócie

Własnoręcznie przygotowana cola to pyszny napój, który gasi pragnienie, zastępując przemysłowy produkt. Napoje typu cola to produkty ultraprzetworzone (UPF), najbardziej niezdrowa grupa wyrobów spożywczych.

Napój cola w szklankach z lodem i słomkami
Taką colę możesz pić na co dzień zamiast sklepowej. Na tej zamianie zyska twoje zdrowie. musicphone1/Getty Images

Domową wersję klasyku możesz przygotować na bazie przypraw korzennych – tak, jak robi się to w oryginalnej recepturze. Ponieważ jej skład jest pilnie strzeżoną tajemnicą, alternatywy coli miewają różne skład i smak. Są nawet wersje z wykorzystaniem octu balsamicznego. My jednak polecamy przepis na napój typu cola z dodatkiem zdrowych owoców cytrusowych.

Czytaj też: Takie są efekty picia coli. Zobacz, co robi z organizmem

Domowa cola – przepis z cytrusami

Czas przygotowania: 25 min + studzenie,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:

  • 2 łyżki cukru białego,
  • 1/2 szkl. brązowego cukru, najlepiej muscovado, ew. kokosowego (85 g),
  • 1/2 szkl. letniej wody (125 ml),
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka jasnego ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżki ciemnego,
  • 1 mała szczypta cynamonu,
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 szczypta kolendry w proszku (opcjonalnie),
  • 2 całe goździki (opcjonalnie),
  • 1-2 plasterki świeżego imbiru (opcjonalnie),
  • woda gazowana do uzupełnienia.

Zobacz: Przyprawy korzenne wspierają zdrowie. Jak działają popularne produkty?

Jak zrobić coca-colę w domu?

  1. Wsyp 2 łyżki białego cukru do garnka i ogrzewaj bez dotykania, aż się rozpuści, skarmelizuje i będzie bulgotać.
  2. Potrząśnij garnkiem, by wymieszaj zawartość, dodaj po 1/2 szkl. brązowego cukru i letniej wody.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min.
  4. Dodaj drobno otartą skórkę z 1/3 cytryny, pomarańczy i limonki, 1 łyżkę jasnego ekstraktu waniliowego, cynamon, kolendrę, goździki i imbir, po czym gotuj kolejne 5 min.
  5. Ostudź płyn, dodaj sok z 1/2 cytryny, pomarańczy i limonki, wymieszaj, przefiltruj i przelej do butelki.
  6. Rozcieńczaj bazę coli wodą gazowaną, dodając ją do ok. 1/5 szkl. ekstraktu.

Czytaj także:

Dlaczego klasyczna cola jest niezdrowa?

Klasyczny napój typu cola to przede wszystkim duża dawka cukru. W 100 ml to ok. 10 g (i 42 kcal), przez co szklanka dostarcza 5 łyżeczek cukru i przeszło 100 kcal. Choć na rynku istnieje wiele bezcukrowych alternatyw takich napojów, nie są one polecane ze względu na zawartość sztucznych słodzików. Ich spożycie powiązano z rozwojem raka, a także cukrzycy.

Choć domowa cola to również napój cukrowy, ma więcej smaku, przez co jego dawka może być mniejsza. Z takim napojem też nie należy jednak przesadzać. Na plus własnej coli jest przy tym użycie ciemnego cukru muscovado, który zawiera sporą ilość składników mineralnych, przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków z trzciny cukrowej.

W zdrowej wersji coli nie ma natomiast kofeiny, która podwyższa poziom hormonu stresowego kortyzolu, ani dwóch niesławnych dodatków do żywności. Pierwszy z nich to karmel amoniakalno-siarczynowy (E 150d), który uznawany jest za szkodliwy w związku z zanieczyszczeniem 4-metyloimidazolem (4-MEI). Został on zaklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do grupy 2B, czyli jako czynnik „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.

Polecamy: Szkodliwe dodatki do żywności. Tych związków lepiej unikać na co dzień

Własne cola nie zawiera także kwasu ortofosforowego, który w organizmie jest „złodziejem” wapnia. Zmniejsza on przyswajanie tego składnika, a przy niedostatecznym spożyciu kradnie go z kości i zębów, prowadząc z czasem do ich osłabienia.

Coca-cola według domowego przepisu nie tylko nie zawiera wielu niekorzystnych substancji, ale też dostarcza pozytywnie działające związki. Należą do nich przeciwutleniacze z przypraw korzennych, które działają przeciwzapalnie i usprawniają krążenie krwi. Stan zapalny i działanie wolnych rodników ograniczają także związki z owoców, w tym witamina C i olejki eteryczne z cytrusowych skórek, które dodatkowo wykazują działanie przeciwwirusowe.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.