Pieczywo w sam raz na śniadanie, zastąpi chleb oraz bułki. Sprawdź przepis na obwarzanki. Smakują jak te z Krakowa!

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Pierwsze wzmianki o obwarzankach pochodzą z końca XIV wieku.
Pierwsze wzmianki o obwarzankach pochodzą z końca XIV wieku. wjarek/ Getty Images
Obwarzanki są nie tylko alternatywą dla codziennych, nudnych śniadań, ale też świetnie nadadzą się na szybką przekąskę, drugie śniadanie lub kolację. Świeże, jeszcze ciepłe, pysznie smakują z samym masłem. Gdy już ostygną, można traktować je tak, jak inne pieczywo i tworzyć na ich bazie kanapki. Z kolei z czerstwych obwarzanek podpieczonych z oliwą i przyprawami powstaną aromatyczne grzanki. Sprawdź przepis na obwarzanki.

Spis treści

Nazwa obwarzanków powiązana jest z ich sposobem przygotowywania, czyli obwarzaniem, polegającym na zanurzeniu ich we wrzątku. Ten wypiek ma długą historię, ponieważ pierwsze wzmianki o nim pochodzą z końca XIV wieku. Obwarzanki krakowskie zostały wpisane do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Taki certyfikat mogą dostać wyłącznie piekarze z Krakowa, powiatu krakowskiego i wielickiego.

Czytaj też: Prosty chleb pszenny na zakwasie orkiszowym jak z piekarni. Poznaj przepis na pieczywo jak od babci. Tak zrobisz pachnący bochenek

Przepis na obwarzanki

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut + ok. 20 minut pieczenia,
Liczba porcja: 14 sztuk
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 gramów mąki,
  • 50 gramów drożdży,
  • 90 mililitrów mleka,
  • 110 mililitrów wody,
  • 50 gramów masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • jajko,
  • sezam, mak albo gruba sól do posypania (opcjonalnie).

Jak się robi obwarzanki?

  • Mleko i wodę wlej do rondelka, podgrzej tak, by płyn był ciepły.
  • W wysokiej, szklanej misce umieść drożdże, dolej wodę z mlekiem, dosyp szczyptę cukru. Z mąki odbierz pełną łyżkę i dodaj do miski, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Masło rozpuść w rondelku i poczekaj, aż przestygnie.
  • Resztę mąki przesiej przez sito do dużej miski. Dosyp szczyptę soli i dodaj masło.
  • Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn.
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie albo mikserem ze specjalnymi hakami. Jeżeli będzie za gęste, dodaj nieco letniej wody. Wyłóż ciasto na blat, uformuj kulę. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na około 14 porcji, w zależności od tego, jak duże obwarzanki chcesz uzyskać.
  • Z każdego kawałka uformuj wałek i połącz jego końce. Okręcaj paski wokół siebie, tworząc warkocz. Ponownie połącz końce, formując okrąg.
  • Zagotuj wodę w szerokim garnku i dodaj szczyptę soli. Pojedynczo wrzucaj obwarzanki i gotuj około minuty.
  • Obwarzanki wykładaj na kratkę, by obciekły. Następnie przełóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozbij jajo do miski i rozkłóć je. Posmaruj obwarzanki.
  • Opcjonalnie możesz posypać obwarzanki sezamem lub makiem albo grubą solą.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Czym się różni obwarzanek od precla i bajgla?

Precel to wypiek pochodzący z północnych Włoch albo z południowej Francji, spleciony w ósemkę. Jest on mniejszy od obwarzanka. Jeszcze czym innym jest bajgiel, czyli pieczywo żydowskie. Bajgiel ma mniejszy obwód, niż obwarzanek, wykonany jest z jednego paska ciasta i jest bardziej miękki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.