Ile kalorii ma Wielkanoc? Potwierdzam, niektóre świąteczne potrawy są naprawdę ciężkie! Sprawdziłam, ile kalorii mają tradycyjne dania

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wielkanocne dania są odżywcze i sycące. To tradycyjne zwieńczenie 40-dniowego postu, ale jeśli nie jedliśmy mniej przed Świętami, grozi nam nawet przytycie
Wielkanocne dania są odżywcze i sycące. To tradycyjne zwieńczenie 40-dniowego postu, ale jeśli nie jedliśmy mniej przed Świętami, grozi nam nawet przytycie gkordus/Getty Images
Potrawy wielkanocne to prawdziwe bomby kaloryczne. Jest wśród nich tyle ciężkich dań, że proponuję sprawdzić zawczasu, ile energii zapewniają ulubione jajka, sałatki czy ciasta. Podaję, ile kalorii zjadamy w popularnych daniach na Wielkanoc i podpowiadam, które stanowią lepszy wybór dla figury.

Spis treści

Ile kalorii dostarczy śniadanie wielkanocne?

Wielkanocne śniadanie jest zdominowane przez dania zawierające jajka, mięsa i tłuste ryby, a także majonez i masło. To produkty bogate w tłuszcz, dlatego potrawy są wysokokaloryczne, a często też ciężkostrawne. Po przeliczeniu okazuje się, że cały posiłek może dostarczyć tysiące kalorii.

Chociaż w odświętnych posiłkach nie brakuje zdrowych produktów, takich jak zielenina, śledzie, gotowane ziemniaki czy orzechy, ich w trakcie zjadamy znaczny nadmiar kalorii. Samo wielkanocne śniadanie może zapewnić natomiast 1500 kalorii. Nietrudno było mi policzyć, że niejedna osoba przez cały dzień przyjmuje nawet 3-4 tys. kcal.

Jak dużo kalorii mają jajka wielkanocne?

Jajka na Wielkanoc są najczęściej podawane po ugotowaniu na twardo z różnymi dodatkami, od których zależy kaloryczność dania. Aby ograniczyć kalorie, proponuję jeść je bez niczego. Do najbardziej energetycznych składników należy pełnotłusty majonez, a także śmietana czy żółty ser w jajkach faszerowanych, a czasem zdrowe, ale bardzo tłuste ryby, takie jak wędzona makrela czy łosoś.

Czytaj też: Najzdrowsze jajka wielkanocne

Średnie jajko kurze to zaledwie 75-80 kcal. Natomiast sztuka z majonezem to już 120-180 kcal (w porcji 100 g mogą dostarczać nawet ponad 300 kcal). Wszystko zależy od tego, czy jest to majonez klasyczny (nawet 80 proc. tłuszczu i 600-700 kcal w 100 g), czy np. niskotłuszczowy (poniżej 50 proc. tł., ale zwykle ok. 20 proc. i 200-300 kcal w 100 g).

Jajka faszerowane w zależności od nadzienia dostarczają 140-200 kalorii w sztuce. Proponuję, by uwzględnić w farszu jak najwięcej świeżych ziół i warzyw, a ograniczyć tłuste składniki, a zatem i kalorie.

Wielkanocne sałatki z kalorycznym majonezem

Sałatki są zazwyczaj lekkie, jednak te wielkanocne dostarczają setek kalorii za sprawą majonezu, który jest ich najczęstszym składnikiem. Nie da się z niego zrezygnować, ale zawsze zalecam, by wybrać ten lekki albo zastąpić część lekkim jogurtem naturalnym.

W popularnej sałatce jarzynowej wysokokaloryczne składniki to także jajka i ziemniaki. Porcja 100 g takiego dania zapewnia zwykle 150-200 kcal. Będzie lżejsza z majonezem niskotłuszczowym, ale także z dodatkiem jogurtu zamiast części tego sosu. W takiej odchudzonej wersji sałatka zapewnia o 115 kcal w 100 g.

Sprawdź także: Od czego zależy kolor żółtka jaj?

Wysokokaloryczna jest także sałatka śledziowa, która w zależności od przepisu dostarcza 135-235 kcal w porcji 100 g, a także ta warstwowa. Często są w niej śledzie, tuńczyk, ziemniaki, buraki, jajka, groszek, rzodkiewki, ogórki kiszone, sałata, majonez, chrzan, jogurt itp. Na kaloryczność takiego dania wpływa rodzaj i proporcje składników, najlepiej więc wybierać te lżejsze.

Najlepsze warzywa, jakie polecam na Wielkanoc, to niskokaloryczna rzeżucha, a raczej jej kiełki (18 kcal w 100 g), a także szczypiorek dodawany do jajek (30 kcal) i natka pietruszki (40 kcal), a także chrzan tarty (50-80 kcal) oraz ćwikła z chrzanem (49 kcal).

Ciasta na Wielkanoc – kalorie

Tradycyjne wielkanocne ciasta są znane z wyjątkowego smaku, ale także niezwykłej obfitości kalorii. Rekordzistą, który zawsze mnie zaskakuje, jest mazurek. Oprócz tłustego ciasta i bardzo słodkiej masy (kajmakowej, czekoladowej) są w nim też zdrowe, ale równie wysokokaloryczne bakalie – orzechy, owoce suszone, a także te kandyzowane.

Standardowa, ważąca 100 g porcja mazurka to 425-500 kcal. Nawet dzielenie jej na pół nie sprawia, że zjemy go bez wyrzutów sumienia. W przypadku mazurka kajmakowego z bakaliami zjemy 250 kcal, a czekoladowego – ok. 200 kcal, ale jeśli jest z orzechami, to nawet 300 kcal.

Wypróbuj: Czym zastąpić jajko w potrawach?

Sernik również nie należy do lekkich ciast, ale ważny jest rodzaj użytego twarogu i śmietany, a także spód i dodatki. W kawałku 100 g może zapewniać 250 kcal, ale ten pieczony – ok. 300 kcal lub więcej (np. ze spodem z ciasta kruchego i grubą polewą lub lukrem). Tradycyjny sernik na zimno to zwykle 320 kcal, sernik wiedeński (z dużą ilością jajek i tłustym twarogiem, ale bez spodu) – 335 kcal, a np. ten na serku kremowym (nowojorski) to już 400 kcal. Z kolei porcja 100 g paschy wielkanocnej zapewnia ok. 245 kcal.

Wcale nie lżejsze są wypieki takie jak babka. Najmniej energii zapewnia babka drożdżowa i piaskowa – kawałek 100 g to ok. 310 kcal. Jeszcze więcej ma babka biszkoptowa – 340 kcal. Na pewno wybrałabym właśnie ciasto drożdżowe.

Kaloryczność mięsa na Wielkanoc

Śniadanie i obiad w Niedzielę Wielkanocną zawiera różne rodzaje mięsa, ponieważ dzień wcześniej kończy się Wielki Post. Najczęściej to jednak tłuste rodzaje mięsa i wysokokaloryczne przetwory.

Składnikiem dań, jak i ich głównym bohaterem, jest często biała kiełbasa. Porcja 100 g zapewnia 270-320 kcal. Jeszcze bardziej kaloryczna jest ta pieczona lub smażona z cebulą. Z takiej formy na pewno bym zrezygnowała, bo taki dodatek jest źródłem setek kalorii i wzdymających związków.

Dość ciężki jest także schab pieczony (291 kcal w 100 g, plaster to ok. 50 g) i inne wędliny – schab tradycyjny (145 kcal w 100 g), szynkę wieprzową (250 kcal) oraz tę gotowaną (233 kcal), jak również tę wędzoną i gotowaną (390 kcal). Plasterek wędliny waży ok. 20 g.

Na Wielkanoc zaproponowałabym raczej lekkie opcje: szynkę z indyka (84 kcal w 100 g) i galaretkę drobiową (129 kcal), a nawet mięsny bigos (119 kcal) czy pieczoną kaczkę bez skóry (140 kcal). Taka sama porcja 200 g ze skórą to już jednak 202 kcal. Pieczona gęsina to natomiast 255 kcal.

Do najbardziej kalorycznych mięs wielkanocnych, z których zaleciłabym zrezygnować, należą także kaczka lub gęś faszerowana: 300 kcal/100 gramów, a także pasztety mięsne (nawet 400 kcal), choć w przypadku drobiowego to znacznie mniej (150-200 kcal). Taka sama ilość pieczeni rzymskiej to ok. 210 kcal.

Zupy na Wielkanoc i kalorie

Najbardziej tradycyjne zupy wielkanocne to żurek i barszcz biały. Dla mnie to jedne z lżejszych i zdrowszych propozycji na ciepły posiłek świąteczny. Choć przez wiele osób nazwy tych dań używane są wymiennie, jest to inny rodzaj zupy.

– Różnią się one przede wszystkim tym, że żurek powstaje na zakwasie żytnim (a także gryczanym lub owsianym – w zależności od regionu), natomiast barszcz biały przygotowuje się na zakwasie pszennym – pisze Monika Góralska w artykule „Barszcz biały czy żurek wielkanocny?” na StronaZdrowia.pl.

Porcja żurku zapewnia zazwyczaj ok. 400 kcal w 0,5 l, ale w wersji z kiełbasą to już 470-525 kcal (zwłaszcza, jeśli damy też tłustą śmietanę, jajka i/lub ziemniaki). Jeżeli zdecydujemy się na żurek w chlebie i zjemy jego część, dojdzie jeszcze kilkaset kalorii. Bardziej kaloryczne będą też zupy na żeberkach i tłustych wędzonkach. Ja zawsze wybieram żurek postny z gotowanymi ziemniakami.

Do żurku często zjemy chleb oddzielnie. W 100 g (ok. trzech kromek) tego pszennego zjemy 266 kcal, natomiast w przypadku pełnoziarnistego chleba żytniego będzie to ok. 237 kcal. Z tego dodatku zazwyczaj rezygnują, by odchudzić wielkanocny posiłek.

Zobacz kalorie w różnych wielkanocnych potrawach w galerii.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia