Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Tradycyjny przepis jak z przedwojennej restauracji. Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Getty images Joachim Kietzmann zdj ilustracyjne
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to przepis z rodzaju „zero waste”. Możemy wykorzystać mięso z rosołu – najlepiej wołowinę, ale świetnie sprawdzi się także kurczak. Do tego aksamitny, wyrazisty sos chrzanowy i mamy wyśmienity, pożywny obiad.

W skrócie

Niektórzy z nas wspominają te potrawę jako zmorę ze szkolnej stołówki. Tak naprawdę sztuka mięsa w sosie chrzanowym to klasyk kuchni polskiej i dobrze przyrządzona, jest godna najlepszej restauracji. Zresztą w przedwojennych, polskich lokalach to danie było niezwykle popularne. Mistrzowie kuchni, którzy nie chcieli marnować mięsa z gotowania rosołu, wymyślili sposób na jego recykling. Sam drób czy wołowina, po ugotowaniu z jarzynami, jest delikatna, ale ma nieco mdły smak. Dlatego właśnie główną rolę gra tutaj wyśmienity i wyrazisty sos chrzanowy.

Przepis, który dziś proponuję, pochodzi z wydanej 1987 roku książki „Kuchnia polska” autorstwa Marzenny Kasprzyckiej. Nawiązuje on do najlepszych tradycji kulinarnych i jest bardzo prosty. Do takiego dania idealnie pasuje łagodna surówka, np. z marchewki, ponieważ sos jest wystarczająco wyrazisty.

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym – obiad jak z przedwojennej restauracji

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mięso z rosołu (najlepiej wołowina),

  • korzeń chrzanu (w ostateczności 3 łyżki tartego chrzanu ze słoika),

  • 2 łyżki masła,

  • łyżka mąki,

  • szklanka rosołu,

  • pół szklanki śmietany 18%,

  • 2 żółtka.

Jak przygotować sztukę mięsa w sosie chrzanowym?

  1. W rondelku rozgrzałam masło, dodałam do niego mąkę i utarłam na gładki sos.

  2. Powoli dodawałam rosół i cały czas mieszałam.

  3. Chrzan utarłam i dodałam do sosu. Gotowałam na małym ogniu przez 5 minut.

  4. Pod koniec gotowania dodałam śmietanę (najpierw zahartowałam ją łyżką sosu) oraz żółtka.

  5. Wymieszałam całość bez gotowania.

  6. Gorącym sosem polałam mięso. Podałam z ziemniakami puree i surówką z marchewki.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.