Rosół z kaczki z przepisu mojej babci. Doskonały rosół z lanymi kluskami. To zaskakujące, że można go zrobić z resztek po pieczeniu kaczki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Rosół z kaczki jest bardzo esencjonalny i nieco tłustszy niż rosół z kury
Rosół z kaczki jest bardzo esencjonalny i nieco tłustszy niż rosół z kury Getty images/Veronica Kovalenko/zdjęcie ilustracyjne
Wyśmienity rosół z kaczki smakuje jak z najlepszej restauracji. Zadziwiające jest to, że można go zrobić z resztek, które zostają po pieczeniu kaczki. Dodatek w postaci lanych klusek sprawia, że do garnka ustawia się kolejka wygłodniałych domowników. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na rosół z kaczki i podaj na obiad przepyszną, posilającą zupę.

W skrócie

Moja babcia, jak prawdopodobnie większość babć, nie tylko wspaniale gotuje, ale jest również mistrzynią oszczędności. Potrafi zrobić pasztet z resztek, ciastka z dwóch składników i zupę z niczego. Piecze najlepszą kaczkę, jaką jadłam w życiu, a potem jeszcze gotuje z niej rosół. Pół życia byłam przekonana, że pyszny rosół babci jest przygotowany na surowym mięsie kaczki. Byłam bardzo zdziwiona, kiedy babcia zdradziła mi, że robi zupę z tego, co zostaje po pieczeniu drobiu. A są to po prostu kości kaczki, skóra, ewentualnie szyjka. Rosół wychodzi tak pyszny, że można by go podawać w najlepszej restauracji z tradycyjną kuchnią polską. Każdy rosół mojej babci jest gotowany na kapuście i cebuli. Dzięki temu wychodzi cudownie słodki. Ja dodaję jeszcze kawałeczek imbiru dla podkręcenia smaku. Babcia nauczyła mnie też robić szybkie lane kluski. Nie muszę chyba mówić, że efekt jest obłędny.

Rosół z kaczki – sprawdzony przepis na wyśmienitą zupę

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja: 4-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • surowa kaczka (np. pierś, skrzydełka, szyja) lub resztki pozostałe z pieczenia całej kaczki (skóra, szyja, kości),
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • korzeń pietruszki,
  • pół pora,
  • cebula,
  • kilka liści kapusty,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • lubczyk,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • pół szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól.

Jak zrobić rosół z kaczki?

  1. Do mojego rosołu użyłam dwóch surowych skrzydełek z kaczki oraz resztek pozostałych z jej pieczenia. Wszystko ułożyłam w dużym garnku i zalałam wodą tak, aby przykryła mięso.
  2. Zagotowałam całość na małym ogniu i po 20 minutach odszumowałam.
  3. Dodałam pozostałe składniki: umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy oraz imbir.
  4. Gotowałam rosół z kaczki przez półtorej godziny na małym ogniu. Zebrałam nadmiar tłuszczu.
  5. Do rosołu zrobiłam szybkie lane kluski. Mąkę wymieszałam z jajkami i szczyptą soli na gęste ciasto. Wlałam do gotującego się wolno rosołu, odczekałam chwilę, aż kluseczki stężały i dopiero zamieszałam.
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.