Pyszny kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Przy tym daniu się nie napracujesz. Wypróbuj przepis na pierś z kurczaka w kremowym sosie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pierś z kurczaka ze szparagami to pomysł na wiosenny obiad
Pierś z kurczaka ze szparagami to pomysł na wiosenny obiad 123rf/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Kurczak ze szparagami w pysznym, szparagowym sosie to idealny pomysł na szybki, wiosenny obiad. Wystarczy tylko kilka składników i w niecałe pół godziny mamy wyśmienity, lekki posiłek. Sprawdź, jak gotować szparagi i nie wylewaj wody, bo będzie nam potrzebna do przygotowania sosu.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na pyszną pierś z kurczaka ze szparagami. Danie jest lekkie, ale bardzo pożywne i na pewno doda ci dużo energii. W dodatku smakuje wspaniale i bardzo łatwo się je robi. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. To idealny przepis na wiosenny lub letni obiad w sezonie na szparagi.

Jak gotować szparagi?

Gotowanie szparagów wcale nie jest trudną sztuką, jeśli przestrzegamy kilku bardzo prostych zasad. Być może zdarzyło ci się jeść rozgotowane lub łykowate szparagi i to zniechęciło cię do tego warzywa. Wiele osób nie wie, jak przygotować szparagi, więc postępuje z nimi np. jak z ziemniakami, po prostu zalewa zimną wodą i gotuje. Inni kupują specjalne, wysokie garnki do gotowania szparagów, które tak naprawdę wcale nie są potrzebne, aby przyrządzić to warzywo.

Jak przygotować szparagi do gotowania? Zielone pozbawiamy stwardniałych trzonków (2-4 cm od dołu). Białe szparagi traktujemy tak samo, z tym, że musimy je jeszcze obrać. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i dopiero w tym momencie wkładamy szparagi. Profesjonalni kucharze powiedzą, że główki szparagów muszą wystawać z wody, ponieważ gotują się szybciej i po to właśnie kupuje się specjalne garnki. Tak naprawdę jednak, o ile nie zależy nam na gwiazdce Michelin, różnica nie będzie zbyt duża. Gotowanie zielonych szparagów powinno trwać ok. 3 minut. Naprawdę tyle wystarczy, aby warzywo uzyskało odpowiednią miękkość, a właściwie pozostało al dente. Białe szparagi możemy gotować 5 minut.

W przepisie na szparagi z kurczakiem, który podaję poniżej, jest jeszcze jedna ważna rzecz. Nie wylewaj wody z gotowania szparagów! Użyjemy jej jako bazy do sosu.

Przepis na szparagi z kurczakiem w pysznym sosie szparagowym

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka mąki,
  • olej do smażenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić szparagi z kurczakiem?

  1. Kurczaka oczyściłam i pokroiłam na mniejsze części. Doprawiłam solą i pieprzem, po czym podsmażyłam na oleju.
  2. Odłamałam stwardniałe części szparagów. W dużym garnku zagotowałam wodę, a kiedy zaczęła wrzeć, posoliłam i wrzuciłam szparagi. Od tego momentu gotowałam je trzy minuty.
  3. Szparagi wyjęłam łyżką cedzakową, żeby nie wylewać wody, która jest nam potrzebna do sosu.
  4. Niecałą szklankę wody z gotowania szparagów wlałam do rondelka i zagotowałam ze śmietanką. Dodałam sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagęściłam łyżką mąki, wymieszałam i zagotowałam.
  5. Sos przelałam na patelnię z kurczakiem i dusiłam całość ok. 5 minut. Na koniec dodałam szparagi i wymieszałam.
  6. Kurczaka ze szparagami można podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.