4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/domena publiczna

Zupa plujka, wrony i placki z żołędzi. Kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim. Co jedli powstańcy?

Kawa w Powstaniu Warszawskim

W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w kuchniach polowych stosowały zamiennik napoju. Wytwarzały go z uprażonych i zmielonych żołędzi. Na zdjęciu widoczna jest kobieta napełniająca paczki z kawą w fabryce Henryka Francka w 1942 roku.

Zobacz również

Po katowickich ulicach znowu spacerują pasjonaci i miłośnicy miasta [FOTO]

Po katowickich ulicach znowu spacerują pasjonaci i miłośnicy miasta [FOTO]

Kibice na meczu Korona Kielce - Radomiak Radom. Co za doping! [ZDJĘCIA]

Kibice na meczu Korona Kielce - Radomiak Radom. Co za doping! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Domowa czekolada jak z PRL-u. Pamiętasz jeszcze ten smak? Zrób taki smakołyk w domu

Domowa czekolada jak z PRL-u. Pamiętasz jeszcze ten smak? Zrób taki smakołyk w domu

Zapiekanka z resztek wędlin. Przepis na poświąteczny obiad

Zapiekanka z resztek wędlin. Przepis na poświąteczny obiad

Chleb dietetyczny z ziarnami. Ten zapach powala! Przepis jak z francuskiej piekarni

Chleb dietetyczny z ziarnami. Ten zapach powala! Przepis jak z francuskiej piekarni