Wyśmienita szarlotka 3 szklanki to pyszne ciasto bez zagniatania. Poznaj przepis na najprostszą szarlotkę. Podaj ją na ciepło z gałką lodów

Karolina Głogowska
Szarlotka 3 szklanki to pyszne ciasto bez jajek
Szarlotka 3 szklanki to pyszne ciasto bez jajek 123rf/springmelody/zdjęcie ilustracyjne
Szarlotka 3 szklanki to wyśmienite ciasto bez jajek, zagniatania, a nawet miksowania. Idealny deser dla tych, którzy kochają ciasta z jabłkami, ale nie chcą się napracować przy ich przygotowaniu. Szarlotka 3 szklanki to wypiek, który nie wymaga wiele pracy, za to smakuje wprost wybornie.

W skrócie:

Jeśli masz ochotę na szybkie ciasto z jabłkami, polecam prostą do zrobienia szarlotkę 3 szklanki. To ciasto nie wymaga użycia jajek, więc nie musisz go zagniatać. Nie trzeba nawet miksować. Wystarczy mąka i kasza manna. Suche składniki przekładam tartymi jabłkami, a całość polewam masłem. Brzmi niewiarygodnie prosto i tak właśnie jest. Kiedy pierwszy raz widziałam tę szarlotkę u koleżanki, nie mogłam uwierzyć, że tak pyszne ciasto nie ma w środku jajek. Teraz robię je sama, kiedy mam ochotę na deser z jabłkami, ale nie na długie wyrabianie ciasta. Wypróbuj przepis na szarlotkę 3 szklanki i podaj ją na ciepło z gałką ulubionych lodów.

Szarlotka 3 szklanki – przepis na szybkie ciasto bez jajek

Czas przygotowania:

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jabłka,

  • szklanka mąki,

  • szklanka kaszy manny,

  • ¾ szklanki cukru,

  • 150 g masła.

Jak zrobić szarlotkę 3 szklanki?

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. W misce wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę manną i cukier. Podziel mieszankę na 3 szklanki.

  3. Jabłka obierz, wytnij gniazda, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  4. Blachę wysmaruj masłem i wysyp pierwszą szklankę mieszkanki. Na to połóż część startych jabłek.

  5. Na wierzch wysyp drugą szklankę i połóż kolejną warstwę jabłek. Na koniec wysyp ostatnią warstwę mieszanki.

  6. W cieście zrób kilka-kilkanaście dziurek. Ja używam do tego pałeczki do sushi, ponieważ dziurki powinny być dość duże.

  7. W rondelku podgrzej masło i wylej je na ciasto.

  8. Piecz szarlotkę ok. 50 minut.

To podstawowy przepis na prostą do zrobienia szarlotkę 3 szklanki, ale możesz go urozmaicić. Do mieszanki suchych składników możesz dodać np. cukier wanilinowy, a starte jabłka posypać cynamonem. Dobrym pomysłem jest także użycie mieszanki przypraw korzennych, które nadadzą szarlotce ciekawego aromatu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni