W skrócie:
Jeśli masz ochotę na szybkie ciasto z jabłkami, polecam prostą do zrobienia szarlotkę 3 szklanki. To ciasto nie wymaga użycia jajek, więc nie musisz go zagniatać. Nie trzeba nawet miksować. Wystarczy mąka i kasza manna. Suche składniki przekładam tartymi jabłkami, a całość polewam masłem. Brzmi niewiarygodnie prosto i tak właśnie jest. Kiedy pierwszy raz widziałam tę szarlotkę u koleżanki, nie mogłam uwierzyć, że tak pyszne ciasto nie ma w środku jajek. Teraz robię je sama, kiedy mam ochotę na deser z jabłkami, ale nie na długie wyrabianie ciasta. Wypróbuj przepis na szarlotkę 3 szklanki i podaj ją na ciepło z gałką ulubionych lodów.
Szarlotka 3 szklanki – przepis na szybkie ciasto bez jajek
Czas przygotowania:
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 jabłka,
szklanka mąki,
szklanka kaszy manny,
¾ szklanki cukru,
150 g masła.
Jak zrobić szarlotkę 3 szklanki?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
W misce wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę manną i cukier. Podziel mieszankę na 3 szklanki.
Jabłka obierz, wytnij gniazda, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Blachę wysmaruj masłem i wysyp pierwszą szklankę mieszkanki. Na to połóż część startych jabłek.
Na wierzch wysyp drugą szklankę i połóż kolejną warstwę jabłek. Na koniec wysyp ostatnią warstwę mieszanki.
W cieście zrób kilka-kilkanaście dziurek. Ja używam do tego pałeczki do sushi, ponieważ dziurki powinny być dość duże.
W rondelku podgrzej masło i wylej je na ciasto.
Piecz szarlotkę ok. 50 minut.
To podstawowy przepis na prostą do zrobienia szarlotkę 3 szklanki, ale możesz go urozmaicić. Do mieszanki suchych składników możesz dodać np. cukier wanilinowy, a starte jabłka posypać cynamonem. Dobrym pomysłem jest także użycie mieszanki przypraw korzennych, które nadadzą szarlotce ciekawego aromatu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
