W skrócie:
Elvis Presley był królem rock'n'rolla i smakoszem niecodziennych potraw. Jego ulubiona kanapka składała się z prostych składników: chleba, masła orzechowego, bananów, a czasem również boczku. Uważa się, że Elvis zakochał się w tym przysmaku podczas jednej z tras koncertowych w latach 70. XX wieku. Po raz pierwszy miał ją zjeść w restauracji Denver pod nazwą Fool’s Gold Loaf. Był to ponoć bochenek chleba wypełniony masłem orzechowym, bananami oraz boczkiem. Elvis Presley rozsmakował się w niej i traktował dania jako sposób na relaks.
W tamtym okresie jego dieta obfitowała w wysokokaloryczne potrawy, co niestety pogarszało jego stan zdrowia. Inna miejska legenda głosi, że miał ją sobie przygotowywać podczas służby wojskowej, gdy tęsknił za domem. Bez względu na okoliczności poznania przysmaku przez znanego muzyka, kanapka Elvisa przetrwała próbę czasu i dziś jest symbolem kulinarnej ekstrawagancji.
Kanapkę Elvisa – przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 kromki chleba tostowego,
2 łyżki gładkiego masła orzechowego,
1 dojrzały banan,
1 łyżka masła do smażenia,
2 plastry smażonego boczku.
Jak zrobić kanapkę Elvisa?
Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika.
Na jednej kromce chleba rozsmaruj masło orzechowe.
Banana obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż je równomiernie na maśle orzechowym.
Dodaj plastry smażonego boczku, aby podkręcić smak.
Przykryj drugą kromką chleba.
Na patelni rozpuść masło, a następnie smaż kanapkę z obu stron na złoty kolor przez 2-3 minuty z każdej strony.
Kanapkę Elvisa podawaj na gorąco.
Mam nadzieję, że ta prosta kanapka Elvisa zachęci cię do eksperymentowania i zestawiania słodkiego banana, kremowego masła orzechowego i chrupiącego boczku. Ten ostatni dodatek skusi nawet fanów diet. Smacznego!
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!