Tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami. Możesz przygotować je z domowym makaronem. Poznaj prosty przepis na łazanki jak u babci

Karolina Głogowska
Łazanki z kapustą to pyszne i proste do przygotowania danie kuchni polskiej
Łazanki z kapustą to pyszne i proste do przygotowania danie kuchni polskiej Getty Images/arfo/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjne łazanki z kapustą to proste do przygotowania i bardzo smaczne danie kuchni polskiej. W niektórych domach jada się je tylko na Boże Narodzenie, ale łazanki warto podawać przez cały rok, bo smakują wybornie. Możesz dodać do nich suszone grzyby lub pieczarki. Łazanki przygotujesz także z gotowym lub domowym makaronem.

W skrócie:

Łazanki to tradycyjne danie kuchni polskiej, co do którego toczą się spory. Część historyków i znawców kuchni twierdzi, że polska nazwa dania wywodzi się z miejscowości Łazany w Małopolsce. Inni uważają, że łazanki to spolszczenie od włoskiego „lasagne”, czyli zapiekanki makaronowej.

W wielu domach łazanki – zwłaszcza z suszonymi grzybami – podaje się na święta Bożego Narodzenia. Jednak łazanki z kapustą to danie, które można jeść przez cały rok. Zwłaszcza że bardzo łatwo je przygotować. To budżetowy posiłek, który nie przysporzy nam żadnego trudu, a świetnie smakuje. Żeby zrobić łazanki, musimy podsmażyć kiełbasę z boczkiem, a następnie poddusić kiszoną kapustę na wytopionym z mięsa tłuszczu. Do łazanek można dodać suszone grzyby lub pieczarki.

W sklepach spożywczych bez trudu kupimy gotowy makaron na łazanki, co znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie dania. Wiele osób nie wyobraża sobie jednak kupnych łazanek. Na szczęście przygotowanie domowego makaronu na łazanki wcale nie jest trudne, a przepis podajemy poniżej.

Jak zrobić domowy makaron na łazanki?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki oleju,

  • ¼ szklanki wody,

  • szczypta soli.

  1. Na stolnicę przesiej mąką i zrób z niej kopczyk, a następnie wgłębienie pośrodku. Wbij do niego jajka, dodaj sól, olej i wodę. Wymieszaj widelcem, a następnie wyrób na dość twarde ciasto.

  2. Podziel ciasto na cztery części, przykryj je ściereczką i zostaw na 15 minut.

  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraciki.

  4. Zostaw łazanki do przeschnięcia bez przykrycia, najlepiej na całą noc.

  5. Jeśli nie zużyjesz łazanek od razu, możesz przechowywać je w słoju.

Łazanki z kapustą – przepis na tradycyjne danie

  • 3 szklanki makaronu łazanki (gotowego lub domowego),

  • 500 g kiszonej kapusty,

  • 250 g kiełbasy wieprzowej,

  • 250 g boczku,

  • kilka suszonych grzybów,

  • ziele angielskie,

  • 2 liście laurowe,

  • pół łyżeczki majeranku,

  • sól, pieprz,

  • łyżka oliwy,

  • olej.

Jak zrobić łazanki z kapustą?

  1. Kapustę umieść w garnku, wlej pół szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Duś kapustę na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W razie potrzeby dolej wody.

  2. W drugim garnku zagotuj wodę na makaron. Wrzuć makaron na osolony wrzątek, dodaj oliwę i gotuj ok. 5 minut. Odcedź.

  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, kiełbasę i boczek. Kiedy mięso się zrumieni, przełóż je na talerz, ale nie wylewaj tłuszczu.

  4. Na patelnię z tłuszczem przełóż odcedzoną i pokrojoną kapustę. Dodaj pokrojone grzyby i duś jeszcze 10 minut.

  5. Kapustę wymieszaj z mięsem i makaronem. Gotowe.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni