W skrócie:
Łazanki to tradycyjne danie kuchni polskiej, co do którego toczą się spory. Część historyków i znawców kuchni twierdzi, że polska nazwa dania wywodzi się z miejscowości Łazany w Małopolsce. Inni uważają, że łazanki to spolszczenie od włoskiego „lasagne”, czyli zapiekanki makaronowej.
W wielu domach łazanki – zwłaszcza z suszonymi grzybami – podaje się na święta Bożego Narodzenia. Jednak łazanki z kapustą to danie, które można jeść przez cały rok. Zwłaszcza że bardzo łatwo je przygotować. To budżetowy posiłek, który nie przysporzy nam żadnego trudu, a świetnie smakuje. Żeby zrobić łazanki, musimy podsmażyć kiełbasę z boczkiem, a następnie poddusić kiszoną kapustę na wytopionym z mięsa tłuszczu. Do łazanek można dodać suszone grzyby lub pieczarki.
W sklepach spożywczych bez trudu kupimy gotowy makaron na łazanki, co znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie dania. Wiele osób nie wyobraża sobie jednak kupnych łazanek. Na szczęście przygotowanie domowego makaronu na łazanki wcale nie jest trudne, a przepis podajemy poniżej.
Jak zrobić domowy makaron na łazanki?
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
¼ szklanki wody,
szczypta soli.
Na stolnicę przesiej mąką i zrób z niej kopczyk, a następnie wgłębienie pośrodku. Wbij do niego jajka, dodaj sól, olej i wodę. Wymieszaj widelcem, a następnie wyrób na dość twarde ciasto.
Podziel ciasto na cztery części, przykryj je ściereczką i zostaw na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraciki.
Zostaw łazanki do przeschnięcia bez przykrycia, najlepiej na całą noc.
Jeśli nie zużyjesz łazanek od razu, możesz przechowywać je w słoju.
Łazanki z kapustą – przepis na tradycyjne danie
3 szklanki makaronu łazanki (gotowego lub domowego),
500 g kiszonej kapusty,
250 g kiełbasy wieprzowej,
250 g boczku,
kilka suszonych grzybów,
ziele angielskie,
2 liście laurowe,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz,
łyżka oliwy,
olej.
Jak zrobić łazanki z kapustą?
Kapustę umieść w garnku, wlej pół szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Duś kapustę na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W razie potrzeby dolej wody.
W drugim garnku zagotuj wodę na makaron. Wrzuć makaron na osolony wrzątek, dodaj oliwę i gotuj ok. 5 minut. Odcedź.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, kiełbasę i boczek. Kiedy mięso się zrumieni, przełóż je na talerz, ale nie wylewaj tłuszczu.
Na patelnię z tłuszczem przełóż odcedzoną i pokrojoną kapustę. Dodaj pokrojone grzyby i duś jeszcze 10 minut.
Kapustę wymieszaj z mięsem i makaronem. Gotowe.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
