Tradycyjne bitki ze schabu w sosie własnym. Poznaj sposób na kruche i miękkie mięso. Twoja rodzina będzie się zajadać takim obiadem

Karolina Głogowska
Bitki ze schabu to pomysł na tradycyjny obiad
Bitki ze schabu to pomysł na tradycyjny obiad 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Bitki ze schabu to pomysł na nieskomplikowany i smaczny obiad. Robią się w zasadzie same. Wystarczy obsmażyć kotlety, a następnie dusić i czekać, aż zrobi się pyszny sos własny. Bitki schabowe doskonale smakują z ziemniakami i surówką z marchewki oraz kapusty. Taki prosty i smaczny posiłek z pewnością zadowoli całą rodzinę.

W skrócie:

Jeśli lubisz tradycyjne obiady, polecam ci bitki ze schabu w sosie własnym. To danie, które nie wymaga wielkiej wprawy kulinarnej i wychodzi każdemu, jeśli tylko będziesz postępować według wskazówek. Przy tej potrawie się nie napracujesz. Wystarczy obtoczyć kotlety w mące, obsmażyć, a następne dusić. Obsmażanie kotletów wymaga pewnej techniki, którą nazywamy deglasowaniem. Każdą partię bitek obsmażamy na nowym oleju, przekładamy ją do garnka, a na patelnię dolewamy nieco wody. Wodę mieszamy z tłuszczem i sosem, który powstał ze smażonego mięsa. Całość wlewamy potem do garnka z bitkami, a na patelnię wylewamy nowy olej.

Proces duszenia trwa dość długo, bo nawet 1,5 godziny, ale to czas potrzebny, aby mięso zrobiło się kruche oraz powstał pyszny sos. Bitki ze schabu to pomysł na obiad, który nasyci całą rodzinę. Polecam podawać bitki z ziemniakami purée lub z wody. Do mięsa schabowego pasuje wiele różnych surówek, np. surówka z marchewki i kapusty. Z powodzeniem sprawdzą się także buraczki na ciepło lub na zimno.

Bitki ze schabu – przepis na tradycyjny obiad

Czas przygotowania:

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg schabu,

  • 2 cebule,

  • 2 marchewki,

  • 250 ml bulionu,

  • 2-3 łyżki mąki,

  • sól i pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić bitki ze schabu w sosie własnym?

  1. Mięso pokrój na kotlety o grubości 1 cm. Delikatnie je rozbij, dopraw solą i pieprzem.

  2. Każdy kotlet obtocz w mące.

  3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kotlety na złoto z obu stron. Przełóż obsmażone bitki do garnka.

  4. Na patelnię wlej ¼ szklanki wody, podgrzej i wymieszaj dokładnie z olejem i sokiem z mięsa. Możesz użyć do tego drewnianej szpatułki, którą zeskrobiesz tłuszcz z patelni. Taki sos wlej do garnka z bitkami, a na patelnię wlej świeży olej. Usmaż na nim kolejną partię bitek i powtórz cały proces.

  5. Pokrój cebulę i marchew, wrzuć do garnka z bitkami.

  6. Duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1,5. W tym czasie bitki zrobią się kruche i miękkie, a sos zgęstnieje.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!


Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni