W skrócie:
Jeśli lubisz tradycyjne obiady, polecam ci bitki ze schabu w sosie własnym. To danie, które nie wymaga wielkiej wprawy kulinarnej i wychodzi każdemu, jeśli tylko będziesz postępować według wskazówek. Przy tej potrawie się nie napracujesz. Wystarczy obtoczyć kotlety w mące, obsmażyć, a następne dusić. Obsmażanie kotletów wymaga pewnej techniki, którą nazywamy deglasowaniem. Każdą partię bitek obsmażamy na nowym oleju, przekładamy ją do garnka, a na patelnię dolewamy nieco wody. Wodę mieszamy z tłuszczem i sosem, który powstał ze smażonego mięsa. Całość wlewamy potem do garnka z bitkami, a na patelnię wylewamy nowy olej.
Proces duszenia trwa dość długo, bo nawet 1,5 godziny, ale to czas potrzebny, aby mięso zrobiło się kruche oraz powstał pyszny sos. Bitki ze schabu to pomysł na obiad, który nasyci całą rodzinę. Polecam podawać bitki z ziemniakami purée lub z wody. Do mięsa schabowego pasuje wiele różnych surówek, np. surówka z marchewki i kapusty. Z powodzeniem sprawdzą się także buraczki na ciepło lub na zimno.
Bitki ze schabu – przepis na tradycyjny obiad
Czas przygotowania:
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 kg schabu,
2 cebule,
2 marchewki,
250 ml bulionu,
2-3 łyżki mąki,
sól i pieprz,
olej do smażenia.
Jak zrobić bitki ze schabu w sosie własnym?
Mięso pokrój na kotlety o grubości 1 cm. Delikatnie je rozbij, dopraw solą i pieprzem.
Każdy kotlet obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kotlety na złoto z obu stron. Przełóż obsmażone bitki do garnka.
Na patelnię wlej ¼ szklanki wody, podgrzej i wymieszaj dokładnie z olejem i sokiem z mięsa. Możesz użyć do tego drewnianej szpatułki, którą zeskrobiesz tłuszcz z patelni. Taki sos wlej do garnka z bitkami, a na patelnię wlej świeży olej. Usmaż na nim kolejną partię bitek i powtórz cały proces.
Pokrój cebulę i marchew, wrzuć do garnka z bitkami.
Duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1,5. W tym czasie bitki zrobią się kruche i miękkie, a sos zgęstnieje.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!