Wzorki na kawie
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 11 przepisów na jej przygotowanie. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką.
Kawa z przyprawami
Kawa z przyprawami to także okazja do odświeżenia znanego smaku. Najczęściej przygotowuje się kawę z kardamonem, cynamonem lub imbirem. Każda z nich dodatkowo rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek przypraw wprowadza nieco egzotyki do powszedniego podejścia do małej czarnej.
Kawa z kardamonem
Składniki:
12 g zmielonej kawy
200 ml wody
5 ziaren kardamonu[/lista]
Przygotowanie:
Zielony kardamon należy przekroić i wyjąć ze środka czarne ziarenka. Następnie należy je utrzeć w moździerzu i wymieszać ze zmieloną kawą. Następnie podgrzaną wodę należy wlać do spodu kawiarki, umieścić sitko i dosypać kawę z kardamonem. Całość dokładnie zakręcić i ustawić na małym ogniu. Gdy kawa zaczyna delikatnie bulgotać należy ją zdjąć z kuchenki.
Kawę można zaparzać też w tradycyjnym tygielku. Wtedy kawę z kardamonem trzeba wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i ustawić na małym ogniu. Następnie trzeba zagotować przez około 2 minuty. Kawę z kardamonem można przecedzić przez filtr do kawy lub serwować bezpośrednio w filiżance.
Pumpkin spice latte
Pumpkin spice latte, czyli kawa dyniowa, idealna na jesień. Jej kluczowym składnikiem jest purée dyniowe. Wypróbuj
przepis na pumpkin spice latte
Kawa z sosem karmelowym
Kawa z dodatkami smakowymi to dla wielu osób spełnienie marzeń. Wielu łasuchów nie może się oprzeć jesienią wypiciu pumpkin spice latte. Poza tym można przebierać w takich dodatkach jak sosy karmelowe.
Sos karmelowy do kawy
Składniki:
150 g cukru białego
50 g masła
100 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
W garnku o szerokim i grubym dnie trzeba wsypać cukier. Następnie na średnim ogniu należy go powoli podgrzewać, aż do zbrązowienia. Potrwa to około 10 minut. Potem trzeba dodać 50 g masła. W tym czasie należy energicznie mieszać za pomocą drewnianej łyżki. Gdy masło się rozpuści i zacznie łączyć z cukrem, trzeba dolać śmietankę. Należy mieszać zdecydowanym ruchem. Gotowy sos karmelowy powinno się przelać do słoika i pozostawić do wystygnięcia.