3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej...
fot. pixabay.com

Tyle kosztuje biała kiełbasa. Liczymy i podpowiadamy, jak zrobić białą kiełbasę w domu. Będzie taniej?

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito

Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.

Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.

Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.

Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

Zobacz również

Zbliża się festiwal "Polska od kuchni". To nie lada gratka dla sympatyków gotowania

Zbliża się festiwal "Polska od kuchni". To nie lada gratka dla sympatyków gotowania

W Rabce budują nowy most kolejowy. To część wielkiej inwestycji

W Rabce budują nowy most kolejowy. To część wielkiej inwestycji

Polecamy

Urocze babeczki wielkanocne owieczki. Poznaj przepis na świąteczny wypiek

Urocze babeczki wielkanocne owieczki. Poznaj przepis na świąteczny wypiek

Angielskie hot cross buns rozpływają się w ustach. Poznaj wypiek z krzyżykiem

Angielskie hot cross buns rozpływają się w ustach. Poznaj wypiek z krzyżykiem

Biała kiełbasa na 3 sposoby. Najlepsze przepisy na pyszne świąteczne danie

Biała kiełbasa na 3 sposoby. Najlepsze przepisy na pyszne świąteczne danie