Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Wypróbuj przepis smakujący jak od babci. Oto najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szarlotka to jedno z popularniejszych ciast w Polsce. Prosty wypiek z jabłkami świetnie sprawdzi się jako deser podawany na podwieczorek. Wystarczy zaparzyć filiżankę świeżej kawy lub kubek herbaty, aby cieszyć się w pełni smakiem domowej szarlotki. Jesienią polecamy zrobić szarlotkę z uprażonymi jabłkami. Tak pyszną, że sięgnięcie po dokładkę.

W skrócie

Szarlotka to zdecydowanie uniwersalne ciasto, jakie można sobie wymarzyć. Można je jeść przez cały rok. Sezon na jabłka trwa we wrześniu i październiku. Wtedy użycie ich do ciast, deserów i dań wytrawnych jest niemal obowiązkowe. Aby wykorzystać efektywnie jabłka w kuchni, proponujemy przepis na szarlotkę. Wystarczy zrobić kruche ciasto, uprażyć jabłka, doprawić je cynamonem i zetrzeć ciasto na wierzchu. Oto klasyczna szarlotka na kruchym cieście, która urozmaici rodzinny obiad.

Szarlotka na talerzu, obok rozkruszone orzechy włoskie i w tle widoczne czerwone jabłka
Jeśli chcecie urozmaicić smak szarlotki, to polecamy zamienić 100 g mąki pszennej na zmielone orzechy włoskie. Dzięki temu powstanie najlepsza na świecie szarlotka na jesień. Anna Daniluk

Szarlotka – przepis na tradycyjne ciasto

Liczba porcji: około 16-20 kawałków,
Czas przygotowania: 2 godziny, w tym: 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + około 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 80 g śmietany 12%,
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Opcjonalnie do piany bezowej:

  • 3 białka (pozostałe po zrobieniu kruchego ciasta),
  • 30 g cukru.

Jak zrobić szarlotkę?

Przygotowanie:
Szarlotka – ciasto kruche:

  1. Z wymienionych składników należy zagnieść gładkie ciasto.
  2. Ciasto trzeba podzielić na dwie części. 1/3 ciasta ma być pozostawiona do zrobienia kruszonki na cieście. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
  3. Formę (np.: tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dwiema trzecimi ciasta na spodzie. Ciasto można też cienko rozwałkować i przełożyć na wałku do wybranej formy.
  4. Spód do szarlotki trzeba ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 190°C.
  5. Wyjąć ciasto z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
  6. Opcjonalnie białka, które zostały po zrobieniu kruchego ciasta, można ubić z trzema łyżkami cukru i rozłożyć na cieście z masą jabłkową.
  7. Następnie pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce lub porozrywać placami i ułożyć na wierzchu.
  8. Szarlotka powinna być wstawiona do piekarnika i pieczona przez 30-40 minut.
  9. Wierzch powinien być jasnobrązowy. Upieczoną szarlotkę należy ostudzić w formie. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Sprawdź także: Przepis na suszone jabłka

Nadzienie jabłkowe do szarlotki:

  1. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, należy przygotowywać jabłka.
  2. Owoce należy obrać i pokroić w cienkie plastry ostrym nożem lub na mandolinie.
  3. Na patelni trzeba rozpuścić łyżkę masła, wrzucić jabłka, podsmażyć i mieszać aż do zmięknięcia. Wtedy można dodać cukier i przyprawy.
  4. Na koniec jabłka na szarlotkę trzeba poddusić, aż się rozpadną i całość ostudzić.

Szarlotka – przepisy z całego świata

Ciasto z jabłkami znane jest w różnych wersjach na całym świecie. We Francji prym wiedzie tarta Tatin. Siostry Tatin wprowadziły do menu swojego hotelu wypiek, który był odwróconą szarlotką. Na dole kładzie się karmelizowane jabłka i następnie w formie przykrywa ciastem. Po upieczeniu i wystudzeniu szybkim ruchem przekręca się tortownicę do góry dnem. W Stanach Zjednoczonych natomiast sięga się po tartę z jabłkami (apple pie), czyli ciasto z jabłkami ozdabiane kratką z kruchego ciasta. Gdy znudzi wam się tradycyjna szarlotka, to łasuchom polecamy:

Mamy nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie wam do gustu. Szczególnie że szarlotka przez zastosowane dodatki może mieć różne odsłony. A podana z gałką domowych lodów waniliowych stanie się wyjątkowym deserem. W kuchni polskiej z pokolenia na pokolenie przygotowuje się kołacz z jabłkami. Warto pamiętać o tym tradycyjnym wypieku nie tylko od święta. A jeśli chcecie szybko cieszyć się namiastką szarlotki zachęcamy do zrobienia pieczonej owsianki z jabłkami cynamonem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!