Sycąca sałatka z kaszą gryczaną i dynią na zdrowy lunch. Upiecz warzywo, aby zyskać dodatkową chrupkość. Pyszne danie na medal

Anna Daniluk
Sycąca sałatka z kaszą gryczaną i pieczoną dynią to wyśmienite danie na lunch do pracy.
Sycąca sałatka z kaszą gryczaną i pieczoną dynią to wyśmienite danie na lunch do pracy. freepik.com/chandlervid85/zdjęcie ilustracyjne
Jesienią zachęcam cię do zrobienia sałatki z kaszy gryczanej i dyni idealnej na lunch, kolację czy posiłek do pracy. Proponowana przeze mnie sałatka z kaszą gryczaną i dynią to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i świetne źródło białka roślinnego, błonnika i składników mineralnych. Przepis jest banalny, smaczny i całkiem szybki. Z pewnością uda ci się nawet jeśli jesteś kulinarnym nowicjuszem.

W skrócie:

Domowa sałatka z kaszą gryczaną i dynią to smakowite danie, które zazwyczaj zabieram na lunch lub podaję jako sycący dodatek do obiadu. To danie dobrze wpływa na trawienie dzięki zawartości błonnika, jest pełen smaku dzięki wyrazistemu sosowi i składa się ze składników gwarantujących sytość. To także idealne danie na chłodniejsze dni, które wypełnia kuchnię ciepłym aromatem przypraw i pieczonej dyni. Polecam ci go wypróbować jeśli szukasz pomysłu na to, co zrobić z wcześniej ugotowaną kaszą i upieczoną dynią.

Sałatka z kaszy gryczanej i dyni – przepis na przystawkę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 35 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,

  • 300 g dyni hokkaido,

  • 2 garście rukoli,

  • 100 g sera feta,

  • 30 g posiekanych orzechów włoskich,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka musztardy diżońskiej,

  • 1 łyżka octu balsamicznego, jabłkowego lub soku z cytryny,

  • 1 ząbek czosnku,

  • Do smaku sól i pieprz,

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano do smaku,

  • Wedle uznania: 1 łyżeczka miodu do smaku.

Jak zrobić sałatkę z kaszy gryczanej i dyni?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dynię hokkaido przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę.

  2. Dynię wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, oregano i szczyptą soli. Przełóż dynie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

  3. Kaszę gryczaną dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.

  4. Ugotuj kaszę na sypko. Wrzuć kaszę gryczaną na osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut.

  5. Po ugotowaniu odcedź kaszę i odstaw do ostygnięcia. Możesz delikatnie zruszyć ją widelcem.

  6. W małym słoiku wymieszaj ocet lub sok z cytryny, pozostałą oliwę, musztardę diżońską oraz drobno posiekany czosnek.

  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego łyżeczkę płynnego miodu.

  8. W dużej misce wymieszaj kaszę gryczaną, pieczoną dynię, rukolę i orzechy włoskie.

  9. Pokrój w kostkę ser feta i wyłóż na wierzchu sałatki.

  10. Ostrożnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.

  11. Sałatkę z kaszy gryczanej i dyni przełóż na talerze. Wedle uznania udekoruj posiekanymi orzechami.

  12. Gotową sałatkę polej sosem musztardowym.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Domową sałatkę podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do następnego dnia – smaki lepiej się przegryzą, a sałatka zyska jeszcze więcej aromatu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni