Stwórz kremową kawę mrożoną z lodami bez wychodzenia z domu. Będzie taniej niż w kawiarni. Powtarzaj bez ograniczeń, gdy tylko masz ochotę

Anna Daniluk
Własnoręcznie zrobiona kawa mrożona z lodami w domu może być dostosowana do twoich preferencji. Wystarczy skorzystać z gałek lodów o ulubionych smakach.
Własnoręcznie zrobiona kawa mrożona z lodami w domu może być dostosowana do twoich preferencji. Wystarczy skorzystać z gałek lodów o ulubionych smakach. ASIFE/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli często spędzasz czas w domu i chcesz przygotować coś orzeźwiającego bez wychodzenia do kawiarni, zrób kawę mrożoną z lodami. Ten przepis jest prosty, szybki i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Przygotuj go, kiedy potrzebujesz chwili przerwy w ciągu dnia albo chcesz podać coś wyjątkowego koleżankom. Nie musisz być mistrzynią kuchni – wystarczy kilka składników i kilka minut.

W skrócie:

Kawa mrożona z lodami – przepis na domowy napój

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 2 porcje espresso,

  • 2 łyżeczki cukru,

  • 300 ml zimnego mleka,

  • 4 gałki lodów waniliowych,

  • kostki lodu,

  • opcjonalnie: bita śmietana, czekolada do posypania.

Jak zrobić kawę mrożoną z lodami w domu?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zaparz kawę. Jeśli chcesz, przygotuj kawę mrożoną z lodami z kawy rozpuszczalnej i mleka.

  2. W tym celu wsyp kawę rozpuszczalną do pojemnika zalej 20 ml wody i wymieszaj, gładką pastę od razu połącz z zimnym mlekiem.

  3. Jeśli wolisz gładką konsystencję, zmiksuj tak jak dalgona coffee, żeby otrzymać kawę mrożoną z lodami z blendera.

  4. Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Wlej zimne mleko.

  5. Następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

  6. Nałóż po dwie gałki lodów waniliowych do każdej szklanki.

  7. Wlej ostudzoną kawę i delikatnie wymieszaj.

  8. Jeśli chcesz, udekoruj wierzch ubitą śmietaną i czekoladą. Gwarantuję, że taka kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną na deser będzie strzałem w dziesiątkę.

  9. Gotową kawę mrożoną z lodami podawaj od razu, najlepiej w wysokich szklankach ze słomką.

Proponuję ci zrobić kawę mrożoną z lodami zawsze wtedy, gdy potrzebujesz szybkiego deseru i orzeźwienia w jednym. Możesz zdecydować się na wersję z blendera, wersję z kawy rozpuszczalnej i mleka albo udekorować ją bitą śmietanę. Postępuj dokładnie według kroków, a w kilka minut uzyskasz napój, który smakuje jak z kawiarni bez wydawania fortuny i świetnie sprawdzi się w domowym zaciszu. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni