W skrócie:
Kawa mrożona z lodami – przepis na domowy napój
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 2 porcje espresso,
2 łyżeczki cukru,
300 ml zimnego mleka,
4 gałki lodów waniliowych,
kostki lodu,
opcjonalnie: bita śmietana, czekolada do posypania.
Jak zrobić kawę mrożoną z lodami w domu?
Sposób przygotowania:
Na początku zaparz kawę. Jeśli chcesz, przygotuj kawę mrożoną z lodami z kawy rozpuszczalnej i mleka.
W tym celu wsyp kawę rozpuszczalną do pojemnika zalej 20 ml wody i wymieszaj, gładką pastę od razu połącz z zimnym mlekiem.
Jeśli wolisz gładką konsystencję, zmiksuj tak jak dalgona coffee, żeby otrzymać kawę mrożoną z lodami z blendera.
Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Wlej zimne mleko.
Następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Nałóż po dwie gałki lodów waniliowych do każdej szklanki.
Wlej ostudzoną kawę i delikatnie wymieszaj.
Jeśli chcesz, udekoruj wierzch ubitą śmietaną i czekoladą. Gwarantuję, że taka kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną na deser będzie strzałem w dziesiątkę.
Gotową kawę mrożoną z lodami podawaj od razu, najlepiej w wysokich szklankach ze słomką.
Proponuję ci zrobić kawę mrożoną z lodami zawsze wtedy, gdy potrzebujesz szybkiego deseru i orzeźwienia w jednym. Możesz zdecydować się na wersję z blendera, wersję z kawy rozpuszczalnej i mleka albo udekorować ją bitą śmietanę. Postępuj dokładnie według kroków, a w kilka minut uzyskasz napój, który smakuje jak z kawiarni bez wydawania fortuny i świetnie sprawdzi się w domowym zaciszu. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
