Smażę dorsza, kroję pory i zalewam śmietanką. Taka ryba na piątek smakuje na medal. Oto przepis na dorsza w sosie porowym dla całej rodziny

Anna Daniluk
Delikatny dorsz w sosie porowym to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Delikatny dorsz w sosie porowym to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. freepik.com/mrsiraphol/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na obiad na piątek? Taki dorsz w sosie porowym rozpływa się w ustach. Przepis podarowała mi Jola, koleżanka wyspecjalizowana w gotowaniu obiadu do 30 minut. Co więcej, taki dorsz w sosie porowym świetnie smakuje podany z utłuczonymi ziemniakami z odrobiną chrzanu. Gwarantuję, że tak dobrej ryby jeszcze nie jadłeś.

W skrócie:

Dorsz w sosie porowym to danie, które za każdym razem rozpływa się w ustach, dzięki aksamitnemu śmietankowemu sosowi. Danie znakomicie łączy smaki, nie jest czasochłonne, a przy tym nasłuchasz się wielu komplementów na temat swoich umiejętności kulinarnych. To doskonały sposób na urozmaicenie piątkowego jadłospisu, a jednocześnie wyrafinowana propozycja na rodzinne spotkania. Ugotujesz go raz, a z pewnością zagości na dłużej w twoim repertuarze.

Przepis na dorsza w sosie porowym

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

Na dorsza:

  • 4 filety z dorsza (po około 150 każdy),

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 łyżka masła.

Na sos porowy:

  • białe części z 2 średnich porów,

  • 200 ml śmietanki 30 procent,

  • 1 łyżka masła,

  • sól i pieprz do smaku,

  • szczypta gałki muszkatołowej.

Jak zrobić dorsza w sosie porowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pory dobrze opłucz, szczególnie między warstwami, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń. Następnie poszatkuj je w cienkie talarki.

  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć pokrojone pory. Podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut, aż staną się miękkie i lekko szklisto-złociste, ale uważaj, by ich nie przypalić.

  3. Następnie wlej śmietankę, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

  4. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Możesz przykryć patelnię pokrywką i zostawić na minimalnym ogniu, aby sos utrzymał ciepło.

  5. Gdy sos jest gotowy, zajmij się przyrządzeniem ryby. Filety z dorsza dopraw solą i pieprzem z każdej strony.

  6. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dzięki temu połączeniu tłuszczów dorsz będzie złocisty i nie przywrze do patelni.

  7. Połóż filety na rozgrzaną patelnię i smaż po około 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości filetów. Dorsz powinien być soczysty i miękki w środku, ale z zewnątrz chrupki.

  8. Na półmisku rozłóż usmażone filety z dorsza i polej go obficie przygotowanym sosem porowym.

Dodatki do dorsza w sosie porowym

Danie możesz podawać z ugotowanymi brokułami, purée ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu oraz surówką z marchewki. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, to do sosu porowego warto dodać łyżeczkę soku z cytryny i startą skórkę cytrynową. Jeśli wolisz wersję fit tego dania, zamiast śmietanki kremówki wypróbuj użyć gęstego jogurtu naturalnego. Radzę ci jednak dawać go na końcu i zahartować gorącą wodą, aby jogurt się nie zważył, a do duszenia porów wlać gorącą wodę. Tuż przed podaniem dorsza w sosie porowym możesz udekorować go posiekaną natką pietruszki, koperkiem, a nawet szczypiorkiem. Dzięki temu posiłek nabierze świeżości.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia wyjątkowego dania na piątkowy obiad. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni