W skrócie:
Dorsz w sosie porowym to danie, które za każdym razem rozpływa się w ustach, dzięki aksamitnemu śmietankowemu sosowi. Danie znakomicie łączy smaki, nie jest czasochłonne, a przy tym nasłuchasz się wielu komplementów na temat swoich umiejętności kulinarnych. To doskonały sposób na urozmaicenie piątkowego jadłospisu, a jednocześnie wyrafinowana propozycja na rodzinne spotkania. Ugotujesz go raz, a z pewnością zagości na dłużej w twoim repertuarze.
Przepis na dorsza w sosie porowym
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
Na dorsza:
4 filety z dorsza (po około 150 każdy),
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 łyżka masła.
Na sos porowy:
białe części z 2 średnich porów,
200 ml śmietanki 30 procent,
1 łyżka masła,
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatołowej.
Jak zrobić dorsza w sosie porowym?
Sposób przygotowania:
Na początku pory dobrze opłucz, szczególnie między warstwami, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń. Następnie poszatkuj je w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć pokrojone pory. Podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut, aż staną się miękkie i lekko szklisto-złociste, ale uważaj, by ich nie przypalić.
Następnie wlej śmietankę, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Możesz przykryć patelnię pokrywką i zostawić na minimalnym ogniu, aby sos utrzymał ciepło.
Gdy sos jest gotowy, zajmij się przyrządzeniem ryby. Filety z dorsza dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dzięki temu połączeniu tłuszczów dorsz będzie złocisty i nie przywrze do patelni.
Połóż filety na rozgrzaną patelnię i smaż po około 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości filetów. Dorsz powinien być soczysty i miękki w środku, ale z zewnątrz chrupki.
Na półmisku rozłóż usmażone filety z dorsza i polej go obficie przygotowanym sosem porowym.
Dodatki do dorsza w sosie porowym
Danie możesz podawać z ugotowanymi brokułami, purée ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu oraz surówką z marchewki. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, to do sosu porowego warto dodać łyżeczkę soku z cytryny i startą skórkę cytrynową. Jeśli wolisz wersję fit tego dania, zamiast śmietanki kremówki wypróbuj użyć gęstego jogurtu naturalnego. Radzę ci jednak dawać go na końcu i zahartować gorącą wodą, aby jogurt się nie zważył, a do duszenia porów wlać gorącą wodę. Tuż przed podaniem dorsza w sosie porowym możesz udekorować go posiekaną natką pietruszki, koperkiem, a nawet szczypiorkiem. Dzięki temu posiłek nabierze świeżości.
Kulinaria

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia wyjątkowego dania na piątkowy obiad. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!