Smakowite pierogi ze szpinakiem i serem. Poznaj prosty przepis na ciasto na pierogi oraz pyszny farsz. Taki obiad zachwyci całą rodzinę

Karolina Głogowska
Pierogi ze szpinakiem i serem to pomysł na obiad bez mięsa, nie tylko dla wegetarian
Pierogi ze szpinakiem i serem to pomysł na obiad bez mięsa, nie tylko dla wegetarian 123rf/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Pierogi ze szpinakiem to pomysł na prosty do zrobienia obiad z kilku składników. Do farszu na pierogi dodaj biały ser, dzięki czemu nadzienie będzie kremowe i bardziej sycące. Pierogi ze szpinakiem i serem to pyszny posiłek, którym zachwyci się cała rodzina.

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszne pierogi ze szpinakiem i serem. To nadzienie jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Możesz użyć do niego świeżego lub mrożonego szpinaku. Podduś go na maśle i czosnku, a następnie wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem.

Podaję ci też sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, które zawsze się udaje. Z tych składników i proporcji wychodzi elastyczne i łatwe do lepienia. Pierogi ze szpinakiem i serem możesz podawać od razu po ugotowaniu, ale świetnie smakują także odsmażone. Do pierogów możesz podać surówkę lub pikle. Świetnie sprawdzi się np. zimowa sałatka.

Pierogi ze szpinakiem i serem

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki oleju,

  • 3/4 szklanki gorącej wody,

  • sól.

Na farsz do pierogów:

  • 400 g szpinaku,

  • 400 g białego sera,

  • ząbek czosnku,

  • łyżka masła,

  • szczypta gałki muszkatołowej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób kopczyk, wbij do niego jajka, dodaj sól i zacznij dolewać wodę oraz olej. Zagniataj ciasto i dolej jeszcze wody. Kiedy ciasto będzie elastyczne, przykryj je ściereczką i zostaw, by odpoczęło.

  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szpinak. Dodaj posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, lekko podduś i zdejmij z ognia.

  3. Biały ser rozdrobnij widelcem i dodaj do szpinaku. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj farsz.

  4. Rozwałkuj ciasto i wykrój z niego szklanką kółka.

  5. Do każdego kawałka ciasta nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj pierogi partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 4 minuty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni