Mam dziś dla ciebie przepis na pyszne pierogi ze szpinakiem i serem. To nadzienie jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Możesz użyć do niego świeżego lub mrożonego szpinaku. Podduś go na maśle i czosnku, a następnie wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem.
Podaję ci też sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, które zawsze się udaje. Z tych składników i proporcji wychodzi elastyczne i łatwe do lepienia. Pierogi ze szpinakiem i serem możesz podawać od razu po ugotowaniu, ale świetnie smakują także odsmażone. Do pierogów możesz podać surówkę lub pikle. Świetnie sprawdzi się np. zimowa sałatka.
Pierogi ze szpinakiem i serem
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
3/4 szklanki gorącej wody,
sól.
Na farsz do pierogów:
400 g szpinaku,
400 g białego sera,
ząbek czosnku,
łyżka masła,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem?
Na stolnicę przesiej mąkę, zrób kopczyk, wbij do niego jajka, dodaj sól i zacznij dolewać wodę oraz olej. Zagniataj ciasto i dolej jeszcze wody. Kiedy ciasto będzie elastyczne, przykryj je ściereczką i zostaw, by odpoczęło.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj szpinak. Dodaj posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, lekko podduś i zdejmij z ognia.
Biały ser rozdrobnij widelcem i dodaj do szpinaku. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj farsz.
Rozwałkuj ciasto i wykrój z niego szklanką kółka.
Do każdego kawałka ciasta nakładaj farsz i sklejaj pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj pierogi partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 4 minuty.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
