W skrócie:
Masz ochotę na pomysłowy obiad, który świetnie smakuje, ale nie wymaga wiele pracy? Zrób kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek. Ten posiłek z pewnością zasmakuje całej rodzinie i jest łatwy do przygotowania. Najpierw gotuję kaszę, potem podsmażam pieczarki z cebulką, a całość łączę i dodaję jeszcze kilka składników, żeby wyszła zwarta masa. Potem wystarczy tylko uformować zgrabne kotlety i usmażyć je na patelni. Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek możesz podać z pyszną surówką z marchewki. Pasują do nich także buraczki na ciepło lub na zimno. Spróbuj, a się zachwycisz!
Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej,
500 g pieczarek,
150 g twarogu,
1 jajko,
1 mała cebula,
4 łyżki bułki tartej,
łyżka oleju.
Jak zrobić kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami?
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
Pieczarki umyj i pokrój na drobne kawałki.
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i pieczarki, lekko posól.
Ugotowaną kaszę umieść w misce, dodaj twaróg, jajko i wymieszaj.
Z patelni odlej olej, a pieczarki z cebulą dodaj do kaszy. Wymieszaj.
Na koniec dodaj bułkę tartą.
Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż na złoto z obu stron.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
