Śledzie z suszonymi pomidorami. Ta sałatka robi furorę na imprezach. Proste składniki i przygotowanie. Będziecie się nią zajadać

Karolina Głogowska
Śledzie z suszonymi pomidorami to pyszna przystawka na imprezy i święta
Śledzie z suszonymi pomidorami to pyszna przystawka na imprezy i święta Karolina Głogowska
Śledzie z suszonymi pomidorami i oliwkami to idealna przystawka na wszelkiego rodzaju imprezy. To pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska dla fanów sałatek śledziowych. Jej smak zaostrza szalotka, czosnek oraz wyraziste przyprawy.

W skrócie:

Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulą i czosnkiem to pyszna przekąska, do której zawsze ustawia się kolejka. Przygotujesz je w mig, ale warto to zrobić dzień przed imprezą, ponieważ sałatka śledziowa musi się przegryźć. Oprócz dodatków, takich jak oliwki, czosnek i cebula, ważny jest także wyrazisty sos. Zrobisz go na bazie oleju z suszonych pomidorów, więc nie wylewaj go ze słoiczka. Poniżej podaję przepis na łagodną wersję sałatki śledziowej, bo jest uniwersalny. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, nic prostszego - dodaj do śledzi pół posiekanej papryczki chili. Smacznego!

Śledzie z suszonymi pomidorami - pyszna sałatka śledziowa na imprezy

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,

  • 8 suszonych pomidorów,

  • kilkanaście oliwek,

  • szalotka,

  • ząbek czosnku,

  • kolorowy pieprz w ziarnach,

  • 2 łyżki oleju z pomidorów,

  • łyżka koncentratu pomidorowego.

Jak zrobić śledzie z suszonymi pomidorami?

  1. Śledzie opłucz i namocz w mleku lub w wodzie. Najlepiej namoczyć śledzie przez noc, a minimum to 2 godziny.

  2. Po odsączeniu i osuszeniu śledzi, pokrój je na mniejsze kawałki.

  3. Szalotkę pokrój w pióra, czosnek posiekaj. Dodaj do śledzi.

  4. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do śledzi razem z pokrojonymi oliwkami.

  5. W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy oraz olej z suszonych pomidorów. Dodaj kolorowy pieprz. Całość przełóż do sałatki śledziowej i wymieszaj.

  6. Umieść sałatkę w słoiku lub w salaterce i przykryj folią. Zostaw w lodówce na noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
To Ja
to prawda, z tym, że u mnie każdy na początek dostaje litra wódki, potem już wszystko smakuje
E
E
Hehe ludziowieczki o przepisach na sylwestra a ci na górze kombinują jak ich naciągać
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni