W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszny i rozpływający się w ustach schab po cygańsku. To obiad dla wielbicieli aromatycznego, sycącego mięsa w wyrazistym sosie. Jego sekretem są przyprawy, a przede wszystkim papryka, królowa węgierskich dań – stąd nazwa tej potrawy. Jej podstawą jest mięso schabowe. Najlepiej jeśli kupisz schab poporcjowany na kotlety. Jeśli ci się nie uda, po prostu pokrój mięso na plastry o grubości 2 cm. Proces duszenia mięsa trwa dość długo, bo półtorej godziny, ale ty w tym czasie już nic nie musisz robić. Schab po węgiersku polecam podawać z kluskami lub ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi albo pikantnymi piklami.
Schab po węgiersku – przepis na mięso pieczone
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
600 g schabu w plastrach,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
pół łyżeczki wędzonej papryki,
pół łyżeczki ostrej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
500 ml bulionu,
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól, pieprz,
olej.
Jak zrobić schab po węgiersku?
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż plastry mięsa. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na rumiano. Dodaj czosnek.
Dolej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, sól i pieprz. Przemieszaj i przykryj.
Duś mięso na małym ogniu przez ok. 90 minut, aż będzie miękkie.
Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy.
Na osobnej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż.
Dodaj zasmażkę do mięsa, wymieszaj. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
