Schab po węgiersku to gratka dla wielbicieli mięsa. Kotlety schabowe, duszone w sosie paprykowym, będą ci się śniły po nocach. Takie pyszne!

Karolina Głogowska
Schab po węgiersku to pożywne danie dla wielbicieli aromatycznych mięs
Schab po węgiersku to pożywne danie dla wielbicieli aromatycznych mięs 123rf/marcomayer/zdjęcie ilustracyjne
Rozpływający się w ustach schab po węgiersku to królewski posiłek dla wielbicieli mięsa i wyrazistych smaków. Sekretem tego dania jest wyborny, paprykowy sos, który tworzy się podczas powolnego duszenia. Zrób raz, a ta potrawa będzie ci się śniła po nocach i z pewnością zechcesz do niej wracać.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszny i rozpływający się w ustach schab po cygańsku. To obiad dla wielbicieli aromatycznego, sycącego mięsa w wyrazistym sosie. Jego sekretem są przyprawy, a przede wszystkim papryka, królowa węgierskich dań – stąd nazwa tej potrawy. Jej podstawą jest mięso schabowe. Najlepiej jeśli kupisz schab poporcjowany na kotlety. Jeśli ci się nie uda, po prostu pokrój mięso na plastry o grubości 2 cm. Proces duszenia mięsa trwa dość długo, bo półtorej godziny, ale ty w tym czasie już nic nie musisz robić. Schab po węgiersku polecam podawać z kluskami lub ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi albo pikantnymi piklami.

Schab po węgiersku – przepis na mięso pieczone

Czas przygotowania: 90 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g schabu w plastrach,

  • 2 cebule,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • pół łyżeczki wędzonej papryki,

  • pół łyżeczki ostrej papryki,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki mąki,

  • 500 ml bulionu,

  • liście laurowe,

  • ziele angielskie,

  • sól, pieprz,

  • olej.

Jak zrobić schab po węgiersku?

  1. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż plastry mięsa. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na rumiano. Dodaj czosnek.

  2. Dolej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, sól i pieprz. Przemieszaj i przykryj.

  3. Duś mięso na małym ogniu przez ok. 90 minut, aż będzie miękkie.

  4. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy.

  5. Na osobnej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż.

  6. Dodaj zasmażkę do mięsa, wymieszaj. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni