Schab faszerowany pieczarkami. Wyborna, soczysta pieczeń na rodzinne spotkania. Poznaj prosty przepis, który zachwyci gości

Karolina Głogowska
Schab faszerowany to doskonała propozycja na świąteczny obiad
Schab faszerowany to doskonała propozycja na świąteczny obiad freepik.com/user14908974/zdjęcie ilustracyjne
Schab faszerowany pieczarkami to doskonała propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Przygotujesz go bardzo łatwo i bez wielkiego wysiłku. Mięso schabowe z naszego przepisu wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach.

W skrócie:

Szukasz ciekawego pomysłu na mięso schabowe, które można podać na uroczyste okazje? Proponuję przepis na schab faszerowany pieczarkami i serem. To bardzo prosta do zrobienia rolada schabowa, wypełniona pysznym farszem z pieczarek i sera. Wygląda niezwykle elegancko i świetnie smakuje. Będzie się doskonale prezentować na świątecznym stole i z pewnością zadowoli gusta zaproszonych gości.

Nadziewany schab możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponuję przygotować do niego także jeden z wyśmienitych sosów do schabu. Roladę schabową piecz najpierw w wysokiej temperaturze, a potem ją zmniejsz, żeby mięso było jeszcze bardziej soczyste.

Schab faszerowany pieczarkami i serem

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 50 minut

Porcja: 8-10 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości,

  • 500 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • sera tartego mozzarella lub cheddar,

  • szklanka bulionu,

  • łyżeczka wędzonej papryki,

  • łyżeczka tymianku,

  • sól, pieprz,

  • olej.

Jak zrobić schab faszerowany pieczarkami?

  1. Schab rozetnij tak, aby powstał duży płat mięsa. Delikatnie go rozbij i natrzyj przyprawami.

  2. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.

  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i pieczarki, podsmaż ok. 10 minut.

  4. Farsz z pieczarek rozłóż na schabie, zostawiając puste brzegi mięsa. Posyp tartym serem.

  5. Schab zwiń w ciasną roladę. Możesz zabezpieczyć ją wykałaczkami lub nicią.

  6. Roladę obsmaż krótko na rozgrzanym oleju.

  7. Włóż schab do żaroodpornego naczynia, wlej bulion, przykryj i piecz 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz schab jeszcze 30 minut.

  8. Po upieczeniu wyjmij mięso i zostaw je przed pokrojeniem na ok. 15 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni