W skrócie:
Sałatka ze smażonymi pieczarkami to w mojej rodzinie hit świątecznych i urodzinowych czy imieninowych spotkań. Jest bardzo prosta do zrobienia, a przy tym pyszna. Możesz śmiało podać ją na święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne czy Sylwestra. Jeśli serwujesz ją jako jedno z dań na wigilijną kolację, po prostu nie dodawaj szynki. Ten składnik możesz także zastąpić innym mięsem, np. takim, które zostało z pieczeni. W ten sposób świetnie wykorzystasz poświąteczne resztki i nie zmarnujesz jedzenia. Sałatka będzie smakowała wspaniale.
Sałatka z podsmażonych pieczarek - najlepszy przepis
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g pieczarek,
200 g ulubionej szynki,
puszka groszku,
puszka kukurydzy (opcjonalnie),
1 szalotka,
pęczek natki pietruszki,
3 łyżki majonezu,
sól, pieprz
olej.
Jak zrobić sałatkę z podsmażonymi pieczarkami?
Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki na złoto.
Przełóż pieczarki na talerz wyłożony papierem, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Szynkę lub inne mięso pokrój w kostkę.
Szalotkę pokrój w kostkę.
Do salaterki wrzuć groszek, kukurydzę, szynkę, cebulkę oraz podsmażone pieczarki. Dodaj majonez, sól, pieprz i wymieszaj.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
