W skrócie:
Masz ochotę na ryż smażony jak u Chińczyka? Proponuję prosty przepis na ryż z kurczakiem i warzywami, który smakuje jak w azjatyckiej restauracji. Oprócz tego, że jest pyszny i sycący, naprawdę łatwo go zrobić. To proste danie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Za to zachwytom przy jedzeniu nie będzie końca! Ryż smażony z warzywami i kurczakiem możesz podać na szybki obiad, kiedy nie chce ci się wymyślać i długo stać w kuchni. Całość przygotujesz w dwadzieścia minut!
Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - przepis na ryż po chińsku
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
3/4 szklanki ryżu jaśminowego,
1 podwójna pierś kurczaka,
1 papryka,
1 marchewka,
pół szklanki groszku mrożonego,
pół pora,
2 jajka,
łyżka oleju,
2 łyżki sosu sojowego.
Jak zrobić ryż smażony z kurczakiem i warzywami?
Ryż ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Możesz także wykorzystać ryż, który został z obiadu poprzedniego dnia.
Marchewkę obierz i pokrój w talarki lub słupki. Pora pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa przez 10 minut. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka, smaż jeszcze 5 minut.
Dodaj mrożony groszek oraz ugotowany ryż. Smaż 5 minut.
W miseczce rozmieszaj jajka. Wlej je do ryżu i szybko oraz dokładnie wymieszaj.
Całość dopraw na koniec sosem sojowym. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
