W skrócie:
Jesień to idealna pora na sycące i rozgrzewające zupy. Jedną z nich jest pyszny chowder, który zrobisz bez trudu, a zjesz z wielkim smakiem. Pod tajemniczą nazwą kryje tradycyjna, anglosaska zupa, oryginalnie przyrządzana z dodatkiem ryby. Chowder jest również popularny w USA, a Australii i Nowej Zelandii. Z czasem zaczęto również robić chowder z kurczakiem. Ważnym dodatkiem są jarzyny: marchewka, por i kukurydza. Chowder kukurydziany ma wiele odmian i można go przyrządzać na różne sposoby. Najlepiej jeśli użyjesz do niego kolb kukurydzy. Wystarczy odkroić ziarna ostrym nożem – to łatwiejsze niż się wydaje. Jeśli nie masz kukurydzy w kolbach, możesz dodać kukurydzę z puszki. Do zupy możesz wykorzystać mięso, które zostało ci z rosołu lub pieczenia kurczaka. Chowder to zupa, do której idealnie nadają się resztki mięsa czy warzyw. Na koniec całość należy zabielić śmietanką. Wypróbuj mój przepis na chowder kukurydziany i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Chowder kukurydziany – przepis na zupę z kurczakiem i warzywami
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
250 g mięsa z kurczaka lub ryby,
2 kolby kukurydzy,
1 mały por,
2 marchewki,
2 ziemniaki,
pół szklanki śmietanki 36%,
1 l bulionu,
2 liście laurowe,
sól, pieprz
2 łyżki masła.
Jak zrobić chowder kukurydziany?
W rondelku rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę oraz pora.
Jeśli masz surowe mięso kurczaka, dodaj je (pokrojone) na tym etapie i podsmaż.
Dodaj także pokrojoną marchewkę i ziemniaki.
Z kolby kukurydzy odkrój ostrym nożem ziarna i dodaj do warzyw. Duś ok. 5 minut. Jeśli masz gotowane lub pieczone mięso z kurczaka, dodaj je pod koniec duszenia.
Dopraw całość solą i pieprzem, wrzuć liście laurowe.
Wlej do garnka bulion i gotuj 15 minut na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodaj do zupy śmietankę.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!