Rozgrzewający chowder kukurydziany z kurczakiem. Pyszna i pożywna zupa na chłodnie dni. Sprawdź przepis na szybkie danie w jednym garnku

Karolina Głogowska
Chowder kukurydziany to rozgrzewająca zupa na chłodne dni
Chowder kukurydziany to rozgrzewająca zupa na chłodne dni 123rf/shashkina/zdjęcie ilustracyjne
Chowder kukurydziany to wyśmienita zupa, którą zrobisz z resztek mięsa i warzyw. Możesz wykorzystać do niej mięso z rosołu lub zastąpić je rybą. Do zupy dodaj ziemniaki, marchewkę i kukurydzę, a na koniec zabiel ją śmietanką. To doskonały pomysł na pożywny posiłek.

W skrócie:

Jesień to idealna pora na sycące i rozgrzewające zupy. Jedną z nich jest pyszny chowder, który zrobisz bez trudu, a zjesz z wielkim smakiem. Pod tajemniczą nazwą kryje tradycyjna, anglosaska zupa, oryginalnie przyrządzana z dodatkiem ryby. Chowder jest również popularny w USA, a Australii i Nowej Zelandii. Z czasem zaczęto również robić chowder z kurczakiem. Ważnym dodatkiem są jarzyny: marchewka, por i kukurydza. Chowder kukurydziany ma wiele odmian i można go przyrządzać na różne sposoby. Najlepiej jeśli użyjesz do niego kolb kukurydzy. Wystarczy odkroić ziarna ostrym nożem – to łatwiejsze niż się wydaje. Jeśli nie masz kukurydzy w kolbach, możesz dodać kukurydzę z puszki. Do zupy możesz wykorzystać mięso, które zostało ci z rosołu lub pieczenia kurczaka. Chowder to zupa, do której idealnie nadają się resztki mięsa czy warzyw. Na koniec całość należy zabielić śmietanką. Wypróbuj mój przepis na chowder kukurydziany i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Chowder kukurydziany – przepis na zupę z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g mięsa z kurczaka lub ryby,

  • 2 kolby kukurydzy,

  • 1 mały por,

  • 2 marchewki,

  • 2 ziemniaki,

  • pół szklanki śmietanki 36%,

  • 1 l bulionu,

  • 2 liście laurowe,

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła.

Jak zrobić chowder kukurydziany?

  1. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę oraz pora.

  2. Jeśli masz surowe mięso kurczaka, dodaj je (pokrojone) na tym etapie i podsmaż.

  3. Dodaj także pokrojoną marchewkę i ziemniaki.

  4. Z kolby kukurydzy odkrój ostrym nożem ziarna i dodaj do warzyw. Duś ok. 5 minut. Jeśli masz gotowane lub pieczone mięso z kurczaka, dodaj je pod koniec duszenia.

  5. Dopraw całość solą i pieprzem, wrzuć liście laurowe.

  6. Wlej do garnka bulion i gotuj 15 minut na małym ogniu.

  7. Pod koniec gotowania dodaj do zupy śmietankę.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni