W skrócie:
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to sposób na szybki obiad, kiedy nie chce ci się wymyślać skomplikowanych dań. Ma także tę zaletę, że jest niedrogi, za to bardzo pożywny. Zasmakuje zarówno niejadkom, jak i głodomorom. Zrobisz go w pół godziny i przy minimalnym wysiłku. Do mojego makaronu z kurczakiem i pieczarkami dodaję sporo pieprzu i wędzoną paprykę, dzięki czemu danie jest bardziej wyraziste. Jeśli nie przepadasz za pieprzem, możesz oczywiście dodać go trochę mniej.
Wędzona papryka doskonale komponuje się ze smażonymi pieczarkami. Ten makaron nie wymaga robienia żadnego sosu. Mięso kurczaka oraz pieczarki są tu wystarczającym dodatkiem. Na koniec posyp całość pietruszką, by podkreślić aromat dania.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – pomysł na szybki obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
200 g makaronu (rurki, świderki),
1 podwójna pierś kurczaka,
250 g pieczarek,
1 cebula szalotka,
natka pietruszki,
pół łyżeczki pieprzu,
pół łyżeczki wędzonej papryki,
szczypta soli,
2 łyżki masła
łyżka tartego parmezanu lub innego twardego sera.
Jak zrobić szybki makaron z kurczakiem i pieczarkami?
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Pierś kurczaka oczyść z błon i wytnij chrząstki. Pokrój ją na małe kawałki.
Pieczarki umyj i pokrój na kawałki.
Cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i pieczarki. Podsmaż ok. 5 minut.
Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż na małym ogniu 10 minut. Dodaj sól, pieprz i wędzoną paprykę.
Odcedź makaron i dodaj do kurczaka. Wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
Na koniec posyp gotowy makaron z kurczakiem i pieczarkami posiekaną natką pietruszki oraz serem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
