Ragu z mięsa mielonego. Gęsty i aromatyczny sos do makaronu, idealny dla wielbicieli mięsa. Zachwycisz się tym smakiem

Karolina Głogowska
Ragu to mięsny sos, który najczęściej podaje się z makaronem papardelle
Ragu to mięsny sos, który najczęściej podaje się z makaronem papardelle 123rf/angelikaheine/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na pyszny sos do makaronu? Wypróbuj ragu z mięsa mielonego. Jest proste do zrobienia i pełne smaku. Idealne dla wielbicieli mięsa. Sos dusi się dość długo, ale to nie znaczy, że musisz się napracować. Wystarczy przygotować składniki, a potem pozwolić im nabrać smaku na wolnym ogniu.

W skrócie:

Gęste, zawiesiste, sycące i o głębokim smaku. Takie jest ragu, czyli sos na bazie mięsa mielonego. Najsłynniejsza wersja tego dania pochodzi z Bolonii. Być może dlatego wiele osób myli je z tradycyjnym sosem bolońskim, który podaje się do spaghetti. Jednak ragu to nie jest ekspresowy sos do zrobienia w kilka chwil. Proces duszenia trwa znacznie dłużej i najlepiej, jeśli ma miejsce w żeliwnym garnku. Ragu można przygotować z wołowiny, wieprzowiny, czy nawet jagnięciny, a najlepiej jeśli użyjemy mieszanki mięs mielonych. Sos zyska wówczas więcej smaku i aromatu. Mimo tego, że powstaje dość długo, to nie jest pracochłonne ani skomplikowane. Składniki powolutku pyrkają sobie na wolnym ogniu, a my możemy zająć się innymi rzeczami. Co jakiś czas warto tylko zajrzeć do sosu i go przemieszać. Ragu najlepiej podawać z szerokim makaronem typu papardelle.

Ragu z mięsa mielonego – przepis na mięsny sos do makaronu

Czas przygotowania: 10 minut + duszenie ok. 1,5 h

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (z różnych rodzajów mięsa),

  • 50 g boczku,

  • cebula,

  • marchew,

  • łodyga selera naciowego,

  • szklanka bulionu,

  • szklanka czerwonego wina,

  • szklanka przecieru pomidorowego,

  • pół łyżeczki czerwonej papryki,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić ragu z mięsa mielonego?

  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa przez 5 minut.

  3. Dodaj mięso mielone oraz boczek. Zwiększ ogień i smaż 10 minut.

  4. Dodaj przecier pomidorowy i duś całość kolejne 10 minut.

  5. Następnie dodaj bulion, wymieszaj całość i zagotuj. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 1-2 godziny.

  6. Pod koniec dodaj wino, sól oraz pieprz.

  7. Ragu podaj z makaronem papardelle, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni