W skrócie:
Gęste, zawiesiste, sycące i o głębokim smaku. Takie jest ragu, czyli sos na bazie mięsa mielonego. Najsłynniejsza wersja tego dania pochodzi z Bolonii. Być może dlatego wiele osób myli je z tradycyjnym sosem bolońskim, który podaje się do spaghetti. Jednak ragu to nie jest ekspresowy sos do zrobienia w kilka chwil. Proces duszenia trwa znacznie dłużej i najlepiej, jeśli ma miejsce w żeliwnym garnku. Ragu można przygotować z wołowiny, wieprzowiny, czy nawet jagnięciny, a najlepiej jeśli użyjemy mieszanki mięs mielonych. Sos zyska wówczas więcej smaku i aromatu. Mimo tego, że powstaje dość długo, to nie jest pracochłonne ani skomplikowane. Składniki powolutku pyrkają sobie na wolnym ogniu, a my możemy zająć się innymi rzeczami. Co jakiś czas warto tylko zajrzeć do sosu i go przemieszać. Ragu najlepiej podawać z szerokim makaronem typu papardelle.
Ragu z mięsa mielonego – przepis na mięsny sos do makaronu
Czas przygotowania: 10 minut + duszenie ok. 1,5 h
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g mięsa mielonego (z różnych rodzajów mięsa),
50 g boczku,
cebula,
marchew,
łodyga selera naciowego,
szklanka bulionu,
szklanka czerwonego wina,
szklanka przecieru pomidorowego,
pół łyżeczki czerwonej papryki,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak zrobić ragu z mięsa mielonego?
Warzywa umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa przez 5 minut.
Dodaj mięso mielone oraz boczek. Zwiększ ogień i smaż 10 minut.
Dodaj przecier pomidorowy i duś całość kolejne 10 minut.
Następnie dodaj bulion, wymieszaj całość i zagotuj. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 1-2 godziny.
Pod koniec dodaj wino, sól oraz pieprz.
Ragu podaj z makaronem papardelle, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
