Przeciwzapalna zupa z kurczakiem stawia na nogi w try miga. Najlepsza na przeziębienie i inne infekcje. A w dodatku pyszna!

Karolina Głogowska
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem to przeciwzapalna bomba
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem to przeciwzapalna bomba 1234rf/5phonrf/zdjęcie ilustracyjne
Ledwo rozpoczął się rok szkolny, a twoja rodzina już choruje? Postaw ich na nogi przeciwzapalną zupą z kurczakiem. To prawdziwa prozdrowotna bomba, która rozgrzewa, wzmacnia i podkręca odporność. W dodatku świetnie smakuje i robi się ją bardzo łatwo.

W skrócie:

Wrzesień to dla wielu osób miesiąc, w którym często przechodzą pierwszą jesienną infekcję. Nic dziwnego – to właśnie wtedy dzieci wracają do szkół oraz przedszkoli i jak to często bywa zarażają się nawzajem. Jeśli jednak wcześniej zadbamy o odpowiednią dietę i suplementację, możemy uniknąć choroby. A gdy już się pojawi, działajmy, by zminimalizować jej skutki. Nie tylko leki – pewne potrawy także mogą nam pomóc.

Jedną z nich jest rozgrzewająca zupa z kurczakiem. To nie jest zwykły rosołek. Znajdziesz w niej całe mnóstwo składników o działaniu przeciwzapalnych i wspierającym odporność. To m.in. czosnek, cebula, kurkuma, imbir, cytryna, pietruszka i jarmuż. Dodatkowo zupa jest naprawdę pyszna, więc nikt nie będzie przy niej marudził, jak przy łykaniu lekarstw. Jeśli zastanawiasz się, co jeść po chorobie, to ta zupa z kurczakiem również jest najlepszą propozycją. Najlepiej, jeśli użyjesz do niej świeżej kurkumy. Z kolei jarmuż możesz zastąpić szpinakiem.

Przeciwzapalna zupa z kurczaka – idealny posiłek podczas infekcji

Czas przygotowania: 40 minut,

Porcja: 8 osób,

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 cebula,

  • 1 mała cukinia,

  • 2 łodygi selera,

  • 2 marchewki,

  • 200 g jarmużu lub szpinaku,

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,

  • łyżka startego imbiru,

  • łyżeczka kurkumy,

  • łyżeczka kminku,

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki,

  • oliwa z oliwek.

Jak zrobić rozgrzewającą zupę z kurczakiem?

  1. Pierś kurczaka oczyść z błon i pokrój na kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka przez 3 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę.

  3. Pozostałe warzywa obierz, pokrój i dodaj do kurczaka. Podsmaż 5 minut.

  4. Wsyp przyprawy, dokładnie wymieszaj i zalej całość 6 szklankami wody.

  5. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj jarmuż oraz sok z cytryny.

  6. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
To Ja
"stawia na nogi w tri miga"

nu, róski jazyk, horoszyj jazyk
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni