W skrócie:
Wrzesień to dla wielu osób miesiąc, w którym często przechodzą pierwszą jesienną infekcję. Nic dziwnego – to właśnie wtedy dzieci wracają do szkół oraz przedszkoli i jak to często bywa zarażają się nawzajem. Jeśli jednak wcześniej zadbamy o odpowiednią dietę i suplementację, możemy uniknąć choroby. A gdy już się pojawi, działajmy, by zminimalizować jej skutki. Nie tylko leki – pewne potrawy także mogą nam pomóc.
Jedną z nich jest rozgrzewająca zupa z kurczakiem. To nie jest zwykły rosołek. Znajdziesz w niej całe mnóstwo składników o działaniu przeciwzapalnych i wspierającym odporność. To m.in. czosnek, cebula, kurkuma, imbir, cytryna, pietruszka i jarmuż. Dodatkowo zupa jest naprawdę pyszna, więc nikt nie będzie przy niej marudził, jak przy łykaniu lekarstw. Jeśli zastanawiasz się, co jeść po chorobie, to ta zupa z kurczakiem również jest najlepszą propozycją. Najlepiej, jeśli użyjesz do niej świeżej kurkumy. Z kolei jarmuż możesz zastąpić szpinakiem.
Przeciwzapalna zupa z kurczaka – idealny posiłek podczas infekcji
Czas przygotowania: 40 minut,
Porcja: 8 osób,
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
4 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 mała cukinia,
2 łodygi selera,
2 marchewki,
200 g jarmużu lub szpinaku,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
łyżka startego imbiru,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka kminku,
sól, pieprz,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę z kurczakiem?
Pierś kurczaka oczyść z błon i pokrój na kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka przez 3 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę.
Pozostałe warzywa obierz, pokrój i dodaj do kurczaka. Podsmaż 5 minut.
Wsyp przyprawy, dokładnie wymieszaj i zalej całość 6 szklankami wody.
Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj jarmuż oraz sok z cytryny.
Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
