Przecier z pomidorów na zimę – najlepiej smakuje domowy. Poznaj babciny przepis. Sprawdź, które pomidory najlepiej się nadają na przecier

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Z przecieru pomidorowego zrobisz wiele potraw, a najlepiej smakują te z domowego przecieru. Do jego przygotowania można wykorzystać każdy gatunek pomidorów.
Z przecieru pomidorowego zrobisz wiele potraw, a najlepiej smakują te z domowego przecieru. Do jego przygotowania można wykorzystać każdy gatunek pomidorów. larryratt/123RF
Przecier z pomidorów to idealna baza do wielu potraw, dlatego warto mieć go w domowej spiżarni. Bez domowej passaty nie wyobrażamy sobie spaghetti, zupy pomidorowej czy pizzy. Podsuwamy najlepszą babciną recepturę na przecier z pomidorów. Podpowiadamy, jakie warzywa wybrać, żeby zrobić idealną passatę z pomidorów. Nawet kuchenny laik, mając ten przepis pod ręką, świetnie sobie poradzi.

Spis treści

Najlepszy babciny przepis na domowy przecier z pomidorów . To łatwiejsze, niż myślicie

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • 2 łyżki soli,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 50 ml wody lub 2-3 łyżki oliwy.

Dodatkowo możemy dodać do passaty m.in. bazylię, oregano, czosnek czy pikantne chili. Otrzymamy w ten sposób gotowy sos pomidorowy do makaronu, zapiekanek, zupy pomidorowej i pizzy.

Czytaj także: Ułatwi odchudzanie, wzmocni serce, wygładzi skórę. Zimą lepszy od pomidorów. Dlaczego warto pić sok pomidorowy? Wypróbuj jego właściwości

Przygotowanie przecieru z pomidorów krok po kroku:

  1. Umyte, pozbawione szypułek pomidory zalewamy wrzącą wodą lub każdy na 15 sekund umieszczamy we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie, żeby powstała duża różnica temperatur. Skóra zacznie delikatnie odchodzić.
  2. W kolejnym kroku ostrożnie zdejmujemy skórki z pomidorów.
  3. Następnie wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się z ich środka twardych gniazd nasiennych.
  4. Na dno dużego garnka wlewamy odrobinę oliwy lub wody.
  5. Pokrojone pomidory wkładamy do garnka.
  6. Włączamy płytę grzewczą i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 20-30 minut. Musimy je regularnie mieszać, żeby nie przywarły do dna i się nie przypaliły.
  7. W międzyczasie, gdy pomidory się zagotują, blendujemy je na mus lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  8. Zdejmujemy z garnka pokrywkę, żeby sok trochę odparował i przecier zgęstniał.
  9. Pod koniec gotowania dodajmy do pomidorów sól, cukier oraz ewentualnie inne przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy przecier.
  10. Do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików wlejmy gorący przecier z pomocą łyżki wazowej. Zostawmy na górze każdego naczynia ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni, mocno zakręćmy słoiki i ustawmy je na kuchennym blacie.
  11. W kolejnym kroku dno szerokiego garnka wyściełajmy ścierką i na niej stawiamy słoiki w niewielkiej odległości od siebie. Naczynia nie powinny się stykać. Do garnka wlejmy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików.
  12. Ustawmy palnik na średnią moc i doprowadźmy wodę do wrzenia.
  13. Zmniejszmy moc płyty grzewczej i pasteryzujmy słoiki przez ok. 10-15 minut.
  14. Następnie ostrożnie wyjmujemy je z garnka za pomocą chwytaka, obracamy każdy z nich do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
  15. Po kilkunastu godzinach możemy umieści pomidorowe przeciery na zimę w spiżarni lub innym suchym i zacienionym miejscu, gdzie będziemy je przechowywali. Smacznego!

Jakiej odmiany pomidory wybrać na przecier – paprykowe, śliwkowe czy malinowe?

Najlepiej nadają się na domowy przecier soczyste odmiany pomidorów. Dobrze się sprawdzą w tej roli m.in. warzywa o podłużnym kształcie. Pomidory nie mogą być uszkodzone, nadpsute czy przejrzałe. Najlepiej je kupić ze sprawdzonego źródła. Warto wybrać się m.in. na lokalną giełdę spożywczą, gdzie pojawiają się stoiska z ekologicznymi warzywami. Można też zapytać sąsiada czy znajomych, czy nie znają sprawdzonych źródeł, gdzie można nabyć dobrej jakości pomidory bez szkodliwej dla zdrowia chemii.

Domową passatę możemy zrobić m.in. z:

  • pomidorów śliwkowych,
  • pomidorów rzymskich,
  • pomidorów paprykowych,
  • pomidorów malinowych,
  • pomidorów Gargamel,
  • pomidorów Bawole Serce,
  • pomidorów Buła,
  • pomidorów Lima,
  • pomidorów koktajlowych.

Na domowe przeciery do słoików na zimę wybierajmy dojrzałe pomidory, które są również mocno czerwone w swoim przekroju. Najważniejsze, żeby były bardzo słodkie, z niewielką ilością wody i pestek.

Jak przygotować pomidory na przecier? Co warto mieć pod ręką?

Zanim zaczniemy przygotowywać passatę pomidorową, najpierw spróbujmy warzyw, z których chcemy ją zrobić. Warto też dobrze przyjrzeć się pomidorowej skórce, która nie powinna mieć plam, uszkodzeń i pleśni. Następnie każde warzywo musimy dokładnie wypłukać zimną wodą i pozbyć się pomidorowych szypułek oraz gałązek.

Do domowych przetworów najlepiej się sprawdzi klasyczna sól kamienna. Szklane naczynia na przecier muszą być dobrze umyte i wyparzone. Sprawdźmy też, czy nie są wyszczerbione i czy dobrze się zamykają.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przecier z pomidorów na zimę – najlepiej smakuje domowy. Poznaj babciny przepis. Sprawdź, które pomidory najlepiej się nadają na przecier - RegioDom.pl