Przyrządzasz tak kurki? Niszczysz ich właściwości zdrowotne. Leśnicy wyjaśniają, czemu lepiej ich nie smażyć. Jak przygotować je prawidłowo?

Monika Góralska
Monika Góralska
Smaczne i zdrowe kurki łatwo zepsuć przygotowując je w niewłaściwy sposób.
Smaczne i zdrowe kurki łatwo zepsuć przygotowując je w niewłaściwy sposób. kabvisio/123rf.com
Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to grzyby znane i bardzo lubiane przez większość z nas. Najczęściej jemy je w postaci smażonej lub gotowanej, a także w sosach, jajecznicy czy omlecie. Leśnicy ostrzegają jednak, aby nie przyrządzać ich w ten sposób. Zobacz, dlaczego lepiej nie smażyć i nie solić kurek, a także dowiedz się, w jaki sposób przygotować z nich wartościowy i smaczny dodatek do wielu dań, w którym zachowują swoje prozdrowotne właściwości.

Spis treści

Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy ostrzegają przed nieprawidłową obróbką tych grzybów

Kurki to charakterystyczne grzyby, które wyróżniają się w ściółce leśnej swoim żółtopomarańczowym kolorem oraz wczesnym występowaniem. Pojawiają się w polskich lasach już nawet w czerwcu, dużo wcześniej niż inne grzyby, a możemy się nimi cieszyć aż do końca października. Dość łatwo jest też odróżnić je od innych grzybów. Są bardzo smaczne, dlatego są chętnie jedzone jako element lub dodatek do potraw.

Z kurek przyrządzamy sosy do makaronów, dodajemy je do jajecznicy, zup czy omletów. Jednak takie przygotowanie kurek, czyli pieprzników jadalnych, niestety pozbawia je wielu wartości odżywczych i zdrowotnych, które tracą pod wpływem obróbki termicznej oraz działania soli. Przypominają o tym w swoim wpisie na Twitterze Lasy Państwowe:

Jakie wartości mają kurki i jak je przyrządzić?

Kurki są nie tylko smaczne, ale też obfitują w cenne związki odżywcze. To produkt niskokaloryczny – porcja 100 g to tylko 19 kcal. Poza tym zawierają 88 proc. wody, witaminy takie jak wit. A, E, C, PP, D2, B1, B2 i składniki mineralne: miedź, cynk, selen, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor.

Zobacz także: Jak wyczyścić kurki i inne grzyby w kilka chwil? Czy powinniśmy je myć przed spożyciem? Sprawdź, jak krok po kroku oczyścić grzyby w domu

Dodatkowo pieprzniki jadalne nigdy nie są robaczywe, co zawdzięczają obecności substancji o nazwie hitinmannoza, która działa przeciwpasożytniczo na pasożyty ludzkie takie jak owsiki, nicienie czy tasiemce.

Hitinmannoza z kurek paraliżuje układ nerwowy larw pasożytów oraz dorosłych osobników, doprowadzając do ich śmierci. Rozpuszcza również ich jaja. Niestety, obróbka termiczna grzybów w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza niszczy tę substancję, a więc usmażone, gotowane czy pieczone kurki nie wykazują już działania przeciwpasożytniczego. Również sól kuchenna powoduje rozkład hitinmannozy.

Jeśli więc chcemy skorzystać z przeciwpasożytniczego działania kurek, możemy wysuszyć je na słońcu lub w piekarniku, ale w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i zmielić, a następnie dodawać do potraw. Warto również przygotować leczniczą nalewkę z kurek, która odrobacza organizm, wspomaga trawienie i pracę wątroby, a także pozytywnie wpływa na ostrość wzroku.

W lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej kurek. Zobacz w galerii, co się dzieje z organizmem, gdy częściej po nie sięgasz.

Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby. Kurki na pasoż...

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przyrządzasz tak kurki? Niszczysz ich właściwości zdrowotne. Leśnicy wyjaśniają, czemu lepiej ich nie smażyć. Jak przygotować je prawidłowo? - Strona Zdrowia