W skrócie:
Naleśniki bezglutenowe są równie pyszne i proste do przygotowania, jak tradycyjne, robione z mąki pszennej. Proponuję przygotować je z dodatkiem mleka krowiego, ale równie dobrze sprawdzi się każde mleko roślinne. Po usmażeniu możesz posmarować je owocowym dżemem, słodkim twarożkiem lub nadzieniem z pieczarek czy mięsa. W każdej wersji smakują rewelacyjnie.
Zobacz w galerii, jak prosto można przygotować bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej.
Przepis na naleśniki bezglutenowe
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na ok. 12 naleśników
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 300 ml mleka,
- 230 g mąki kukurydzianej lub innej mąki bezglutenowej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni.
Zobacz także: Bezglutenowe ciasteczka owsiane. Najlepszy przepis na słodką przekąskę
Jak zrobić naleśniki bezglutenowe?
- Jajka wbij do dużej miski Dodaj cukier i sól.
- Wlej mleko i wsyp mąkę.
- Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Powinno być nieco lejące, jak śmietana. Jeśli jest za gęste, to dolej odrobinę wody i ponownie zmiksuj.
- Patelnię natłuść olejem i rozgrzej.
- Wlej dwie łyżki ciasta na patelnię i rozprowadź, na kształt koła.
- Smaż z oby stron na złoty kolor.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Lekkie i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Przepis na przysmak z dzieciństwa
- Puszyste pancakes to przepis na idealne śniadanie. Podaj je z boczkiem i syropem
- Naleśniki z serem na podwieczorek. Ten przepis można pamiętać z dzieciństwa
- Placuszki z kaszy manny. Przepis na idealne śniadanie dla dzieci i nie tylko
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?