Najprostsza pasta na kanapki z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. Połóż ją na chleb i zajadaj. Tak smaczna, że znika w mig

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pasta z tuńczyka to smakowite smarowidło na kanapki, które przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy ugotować jajka na twardo, dodać tuńczyka i kiszonego ogórka. Całość smakuje tak wybornie, że na pewno będziesz do niej wracać.

W skrócie:

Pastę z tuńczyka można przygotować na kilka sposobów. To obok pasty z makreli, jedno z najpopularniejszych smarowideł kanapkowych. Do pasty z tuńczyka najczęściej dodaje się jajka, a całość miesza z majonezem. Dziś proponuję jednak pastę, którą warto urozmaicić jeszcze jednym składnikiem, który przełamuje smak. Chodzi o ogórka kiszonego. To nie tylko zdrowy, ale również wyrazisty w smaku dodatek, który doskonale pasuje zarówno do tuńczyka, jak i jajek. Do mojej pasty dodaję jeszcze czerwoną cebulkę i koperek. Majonez mieszam natomiast z jogurtem, dzięki czemu całość jest lżejsza i mniej kaloryczna.

Pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym - pyszne smarowidło na kanapki

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

  • pół małej, czerwonej cebulki,

  • 2 ogórki kiszone,

  • 2 jajka,

  • pęczek koperku,

  • 1 łyżka majonezu,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym?

  1. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i rozdrobnij. Przełóż do miski.

  2. Dodaj drobno pokrojonego ogórka i cebulkę.

  3. Dodaj także rozdrobnionego tuńczyka z puszki.

  4. W osobnej miseczce połącz majonez, jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj i dodaj do pasty.

  5. Na koniec dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni