W skrócie:
Pastę z tuńczyka można przygotować na kilka sposobów. To obok pasty z makreli, jedno z najpopularniejszych smarowideł kanapkowych. Do pasty z tuńczyka najczęściej dodaje się jajka, a całość miesza z majonezem. Dziś proponuję jednak pastę, którą warto urozmaicić jeszcze jednym składnikiem, który przełamuje smak. Chodzi o ogórka kiszonego. To nie tylko zdrowy, ale również wyrazisty w smaku dodatek, który doskonale pasuje zarówno do tuńczyka, jak i jajek. Do mojej pasty dodaję jeszcze czerwoną cebulkę i koperek. Majonez mieszam natomiast z jogurtem, dzięki czemu całość jest lżejsza i mniej kaloryczna.
Pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym - pyszne smarowidło na kanapki
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
pół małej, czerwonej cebulki,
2 ogórki kiszone,
2 jajka,
pęczek koperku,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól, pieprz.
Jak zrobić pastę z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym?
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i rozdrobnij. Przełóż do miski.
Dodaj drobno pokrojonego ogórka i cebulkę.
Dodaj także rozdrobnionego tuńczyka z puszki.
W osobnej miseczce połącz majonez, jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj i dodaj do pasty.
Na koniec dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
