Najlepsze kruche ciastka z cukrem. Delikatne, mięciutkie i pachnące masłem. Idealne na słodki deser. Poznaj przepis z dodatkiem śmietany

Karolina Głogowska
Kruche ciastka z cukrem to pomysł na szybki deser
Kruche ciastka z cukrem to pomysł na szybki deser 123/madredus/zdjęcie ilustracyjne
Kruche ciasteczka z cukrem to świetny pomysł na szybki deser. Są słodkie, delikatne i pachną masłem. Dodaję do ciasta śmietanę, dzięki czemu ciastka wychodzą mięciutkie. Wypróbuj ten przepis i sięgaj po niego, gdy tylko przyjdzie ci ochota na coś słodkiego do kawy lub herbaty.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na banalnie proste do zrobienia, ale pyszne kruche ciastka z cukrem. Takie ciasteczka to wspaniały pomysł na słodki deser. Możesz podać je od razu lub zrobić więcej i przechowywać w dużym słoju. To także świetny pomysł na prezent. Zapakuj ciasteczka w ozdobną puszkę i obdaruj wybraną osobę. Własnoręczny, słodki wypiek z pewnością poprawi humor każdemu. Ciasteczka zrobisz w kilka chwil, trzeba tylko poczekać na schłodzenie ciasta. Będziesz potrzebować foremek, żeby wykroić później z niego ładne wzorki. Możesz użyć foremek do pierników. Jeśli nie posiadasz takich gadżetów, użyj po prostu kieliszka.

Przepis na kruche ciastka z cukrem

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie kruchego ciasta 60 minut

Porcja: 6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej,

  • 5 łyżek śmietany,

  • 2 jajka,

  • kostka zimnego masła,

  • 200 g cukru pudru,

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 100 cukru typu kryształ.

Jak zrobić kruche ciastka z cukrem?

  1. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

  2. Oddziel żółtka od białek.

  3. Dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem.

  4. Dodaj dwa żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto.

  5. Uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.

  6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  7. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm.

  8. Za pomocą foremek wykrój ciasteczka.

  9. Wierzch ciastek posmaruj białkiem, posyp cukrem.

  10. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni