W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na banalnie proste do zrobienia, ale pyszne kruche ciastka z cukrem. Takie ciasteczka to wspaniały pomysł na słodki deser. Możesz podać je od razu lub zrobić więcej i przechowywać w dużym słoju. To także świetny pomysł na prezent. Zapakuj ciasteczka w ozdobną puszkę i obdaruj wybraną osobę. Własnoręczny, słodki wypiek z pewnością poprawi humor każdemu. Ciasteczka zrobisz w kilka chwil, trzeba tylko poczekać na schłodzenie ciasta. Będziesz potrzebować foremek, żeby wykroić później z niego ładne wzorki. Możesz użyć foremek do pierników. Jeśli nie posiadasz takich gadżetów, użyj po prostu kieliszka.
Przepis na kruche ciastka z cukrem
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie kruchego ciasta 60 minut
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
400 g mąki pszennej tortowej,
5 łyżek śmietany,
2 jajka,
kostka zimnego masła,
200 g cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
100 cukru typu kryształ.
Jak zrobić kruche ciastka z cukrem?
Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Oddziel żółtka od białek.
Dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem.
Dodaj dwa żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto.
Uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm.
Za pomocą foremek wykrój ciasteczka.
Wierzch ciastek posmaruj białkiem, posyp cukrem.
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
