Na wigilię zrobię pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Są pulchne, chrupiące i obłędnie pachną. Moja rodzina za nimi szaleje

Karolina Głogowska
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to wyśmienity sposób na tradycyjne danie
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to wyśmienity sposób na tradycyjne danie Getty Images/GaliyahAssan/zdjęcie ilustracyjne
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to przysmak, który warto zaserwować na święta. Sprawdzą się także podczas innych uroczystości i spotkań. Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami są niezwykle aromatyczne, doskonałe solo i do barszczu.

W skrócie

W wielu domach w wigilię lepi się pierogi z kapustą i grzybami. Dziś proponuję zmodyfikowany przepis na to tradycyjne, świąteczne danie. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są pulchne, rumiane i chrupiące. Możesz je podać jako osobne danie lub jako dodatek do barszczu. W ten sposób zastąpią paszteciki. Takim przysmakiem z pewnością uradujesz swoich gości. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są proste do zrobienia i wspaniale smakują. Wypróbuj sprawdzony przepis i podaj nietypowe danie na święta.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – przepis na pierogi z ciasta drożdżowego

Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie ciasta 60 minut + pieczenie 20 minut

Porcja: 40 pierogów

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na ciasto na pierogi pieczone:

  • 0,5 kg mąki,

  • 2 łyżki śmietany,

  • szklanka mleka,

  • 100 ml oleju,

  • 20 g drożdży świeżych,

  • łyżeczka cukru,

  • szczypta soli,

  • 1 jajko.

Na farsz do pierogów:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,

  • kilka suszonych grzybów,

  • 1 cebula,

  • łyżka masła,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami?

  1. Najpierw przygotuj ciasto na pierogi. Podgrzej lekko mleko, połącz z drożdżami i cukrem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, śmietanę, olej, sól i rozczyn z drożdży. Wyrób ciasto dłonią lub mikserem. Przykryj ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Grzyby opłucz, zalej wodą i gotuj ok. 30 minut.

  4. Kapustę drobno posiekaj.

  5. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulkę, podsmaż, dodaj kapustę i odcedzone grzyby. Duś ok. 10 minut.

  6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  7. Rozwałkuj ciasto, możesz podzielić je na mniejsze części, żeby było wygodniej. Szklanką wykrawaj okręgi. Na każdym okręgu kładź trochę farszu i zlepiaj pierogi.

  8. Gotowe pierogi przykryj i zostaw jeszcze na ok. 20 minut, żeby lekko wyrosły.

  9. Każdy pieróg możesz posmarować rozmąconym z mlekiem jajkiem.

  10. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz ok. 20 minut na złoto.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni