W skrócie:
Takie mięsne ragout podaję z włoskim tagliatelle, pełnoziarnistym spaghetti, pappardelle, tagliatelle lub penne. Przed podaniem posyp ragout wołowe startym parmezanem i gałką muszkatołową. Zachęcam cię też do posypania posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Tak dobre, że będziesz do niego wracać.
Ragout wołowe – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: 6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 90 minut gotowania.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
30 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
1 wewnętrzna, zielona część selera naciowego,
2 drobno posiekane czerwone cebule,
1 drobno posiekana marchewka,
4 drobno posiekane ząbki czosnku,
garść posiekanych liści szałwii,
3 liście laurowe,
400 g mielonej wołowiny,
400 g mielonej cielęciny,
120 g boczku zawijanego, pokrojonego na drobne kawałki,
400 g pomidorów śliwkowych z puszki,
150 ml mleka,
skórka z 1 cytryny,
1 laska cynamonu,
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej.
Do smaku:
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić ragout wołowe z warzywami?
Sposób przygotowania:
Na początku wlej olej lub oliwę do dużego rondla o grubym dnie i postaw go palniku o niskiej mocy.
Seler naciowy posiekaj i wrzuć pozostałe poszatkowane warzywa. Podsmaż z ziołami ze szczyptą soli przez 15 minut. Warzywa powinny zmięknąć i stać się słodkie.
Następnie warzywa przerzuć na talerz i odłóż na bok do wystudzenia.
Wytrzyj garnek ręcznikiem papierowym, ponownie wlej oliwę i zwiększ moc palnika.
Dopraw mięso i wrzuć do rondla razem z boczkiem.
Smaż mięso przez 10 minut, mieszaj od czasu do czasu, aby nabrał brązowego koloru, wtedy dorzuć do mięsa warzywa.
Dorzuć pomidory z puszki, lekko rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wlej mleko, wsyp otartą skórkę z cytryny, dorzuć laskę cynamonu i startą gałkę muszkatołową.
Zagotuj, a następie zmniejsz moc palnika. Ragout wołowe duś przez 1 1/2 godziny, aż nabierze smaku i gęstej konsystencji.
Jeśli ragout wołowe jest zbyt gęste, możesz dolać odrobinę mleka.
Kulinaria

Ten pozornie skomplikowany przepis może wydawać się trudny do przygotowania, ale wystarczy obserwować gotowanie i mieszać, aby nie doprowadzić do przypalenia. Z pewnością rodzina będzie prosić o dokładkę. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!