Na rozgrzewający obiad podaj ragout wołowe, jak od włoskiej nonny. Sekret smaku tkwi w duszonych warzywach. Idealny sos do grubego makaronu

Anna Daniluk
Domowe ragout wołowe świetnie smakuje z porcją spaghetti.
Domowe ragout wołowe świetnie smakuje z porcją spaghetti. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Ragout wołowe z makaronem to danie inspirowane włoską kuchnią. Świetnie smakuje, nasyci na długo, a także jest podzielną potrawą dla dużej rodziny lub na spotkania w gronie znajomych. Doprawiam je gałką muszkatołową, która podkreśla smak mięsa. Poznaj przepis z ragout wołowe z warzywami.

W skrócie:

Takie mięsne ragout podaję z włoskim tagliatelle, pełnoziarnistym spaghetti, pappardelle, tagliatelle lub penne. Przed podaniem posyp ragout wołowe startym parmezanem i gałką muszkatołową. Zachęcam cię też do posypania posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Tak dobre, że będziesz do niego wracać.

Ragout wołowe – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: 6 osób.

Czas przygotowania: 20 minut + 90 minut gotowania.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 30 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,

  • 1 wewnętrzna, zielona część selera naciowego,

  • 2 drobno posiekane czerwone cebule,

  • 1 drobno posiekana marchewka,

  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku,

  • garść posiekanych liści szałwii,

  • 3 liście laurowe,

  • 400 g mielonej wołowiny,

  • 400 g mielonej cielęciny,

  • 120 g boczku zawijanego, pokrojonego na drobne kawałki,

  • 400 g pomidorów śliwkowych z puszki,

  • 150 ml mleka,

  • skórka z 1 cytryny,

  • 1 laska cynamonu,

  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej.

Do smaku:

  • sól morska,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić ragout wołowe z warzywami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wlej olej lub oliwę do dużego rondla o grubym dnie i postaw go palniku o niskiej mocy.

  2. Seler naciowy posiekaj i wrzuć pozostałe poszatkowane warzywa. Podsmaż z ziołami ze szczyptą soli przez 15 minut. Warzywa powinny zmięknąć i stać się słodkie.

  3. Następnie warzywa przerzuć na talerz i odłóż na bok do wystudzenia.

  4. Wytrzyj garnek ręcznikiem papierowym, ponownie wlej oliwę i zwiększ moc palnika.

  5. Dopraw mięso i wrzuć do rondla razem z boczkiem.

  6. Smaż mięso przez 10 minut, mieszaj od czasu do czasu, aby nabrał brązowego koloru, wtedy dorzuć do mięsa warzywa.

  7. Dorzuć pomidory z puszki, lekko rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wlej mleko, wsyp otartą skórkę z cytryny, dorzuć laskę cynamonu i startą gałkę muszkatołową.

  8. Zagotuj, a następie zmniejsz moc palnika. Ragout wołowe duś przez 1 1/2 godziny, aż nabierze smaku i gęstej konsystencji.

  9. Jeśli ragout wołowe jest zbyt gęste, możesz dolać odrobinę mleka.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ten pozornie skomplikowany przepis może wydawać się trudny do przygotowania, ale wystarczy obserwować gotowanie i mieszać, aby nie doprowadzić do przypalenia. Z pewnością rodzina będzie prosić o dokładkę. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni