Na obiad usmaż tradycyjne placki z kiszonej kapusty. Danie na każdą kieszeń smakuje jak krokiety. Oto fuczki do barszczu czerwonego

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szybkie placki z kapusty kiszonej to pomysł na jesienny obiad. Smakują jak krokiety, a nie trzeba smażyć naleśników, faszerować ich i obtaczać w panierce. Takie placki z kiszonej kapusty sprawdzą się, gdy zależy ci na czasie. Zobacz przepis na domowe placki z kiszonej kapusty.

W skrócie

Placki z kiszonej kapusty to idealne danie, które spodoba się smakoszom lubiącym zaoszczędzić w kuchni czas. Takie danie można zrobić z dodatkiem ziemniaków i jest podobne w smaku do japońskiego dania okonamiyaki. W Polsce placki z kiszonej kapusty znane są pod nazwą fuczki i pochodzą z Podkarpacia. Jadłam je kilka lat temu w bieszczadzkiej agroturystyce i od tej pory przygotowuję je na szybką przekąskę. Korzystam z kapusty kiszonej z marchewką, która nadaje plackom dodatkowej tekstury i słodkawego smaku. Zachęcam do zrobienia chrupiących placków z kapusty kiszonej, które staną się świetną alternatywą dla pierogów z kiszoną kapustą na święta.

W naszej galerii możesz zobaczyć przygotowania placków z kiszoną kapustą

Szybkie placki z kiszonej kapusty – przepis na tani obiad

Liczba porcji: około 20 sztuk.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 125 ml wody,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 g kiszonej kapusty z marchewką,
  • 1 łyżka oleju.

Do smaku:

  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta mielonego kminku.

Jak zrobić placki z kiszonej kapusty?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlałam wodę, jajko i przesianą mąkę pszenną. Wszystkie składniki połączyłam w szklanej misce przy pomocy trzepaczki.
  2. Kiszoną kapustę odcisnęłam, posiekałam na drobne kawałki i dodałam do gęstego ciasta.
  3. Następnie doprawiłam solą, czarnym pieprzem i mielonym kminkiem. Dodałam olej i dokładnie wymieszałam.
  4. Patelnię rozgrzałam na średniej mocy palnika i rozgrzałam 50 ml oleju rzepakowego.
  5. Placki z kiszonej kapusty nakładałam przy pomocy łyżki na rozgrzaną patelnię i smażyłam przez 3-4 minuty z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Usmażone placki z kiszonej kapusty można podawać z sosem grzybowym, kubkiem barszczu czerwonego albo z kleksem kwaśnej śmietany.
Domowe placki z kiszonej kapusty przygotowuję z dodatkiem marchewki. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie placków z kiszonej kapusty.

Na obiad usmaż tradycyjne placki z kiszonej kapusty. Danie n...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni