W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na pomysłowy obiad bez mięsa. To pyszne kotlety ryżowe z żółtym serem. Różnego typu wegetariańskie kotleciki, np. z kaszy czy ziemniaków to świetna opcja na piątkowy obiad lub propozycja dla wegetarian. Zasmakują jednak wszystkim, nawet tym, którzy na co dzień jedzą mięso. Kotlety zrobisz bardzo łatwo - z ugotowanego ryżu oraz żółtego sera. Możesz też zastąpić go serem mozzarella. Potem postępujemy tak jak w przypadku wszystkich innych kotletów, czyli obtaczamy je w jajku, bułce i smażymy na rumiano. Kotlety ryżowe możesz podawać z surówką, np. z marchewki albo z pieczonymi warzywami. Smacznego!
Kotlety ryżowe – przepis na obiad bez mięsa
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
szklanka suchego ryżu,
100 g sera żółtego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
natka pietruszki,
sól, pieprz
olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety z ryżu i sera?
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Gorący ryż przełóż do miski, dodaj starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw masę ryżową solą i pieprzem. Możesz dodać ulubione zioła, np. prowansalskie.
Z masy formuj wilgotną dłonią kotleciki.
Przygotuj dwa głębokie talerze. W jednym wymieszaj jajko, do drugiego wsyp bułkę tartą.
Każdy kotlet ryżowy obtaczaj w jajku oraz bułce.
Smaż kotleciki ryżowe na oleju z obu stron, aż będą rumiane.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
