Mistrzowska ziemniaczana pakora na obiad. Wyjątkowy przepis zdradził szef kuchni. Poznaj sposób kulinarnego eksperta

Anna Daniluk
Szef kuchni Michał Fabiszewski proponuje przepis na sycącą pakorę ziemniaczaną.
Szef kuchni Michał Fabiszewski proponuje przepis na sycącą pakorę ziemniaczaną. materiały prasowe akcji Ziemniaki czy kartofle
Ziemniaki często występują jako dodatek do obiadu, a mogą być jego głównym składnikiem. Laureat 5. edycji programu „MasterChef”, szef kuchni i ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” Michał Fabiszewski podzielił się z nami przepisem na ziemniaczaną pakorę. Poznaj sekret orientalnego dania.

W skrócie:

Ziemniaczana pakora to danie, które z łatwością odtworzysz we własnej kuchni. Ta potrawa przypomina smakiem chrupiące placki ziemniaczane. Powstaje z połączenia startych ziemniaków i mąki z ciecierzycy. Właśnie ona nadaje pakorze chrupkości i wyjątkowej konsystencji.  Co więcej, jest to autorski przepis szefa kuchni, podróżnika, doradcy kulinarnego Michała Fabiszewskiego.

Ziemniaczana pakora – przepis na orientalne danie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,

  • 400 g białej cebuli,

  • 300 g mąki z ciecierzycy,

  • 30 g kuminu,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 50 g świeżej kolendry,

  • 20 g świeżego zielonego chili,

  • 100 ml wody,

  • olej lub frytura do smażenia.

Jak zrobić pakorę?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej, posuwistymi długimi ruchami, aby uzyskać długie strużki.

  2. Cebulę posiekaj w piórka, chili w cieniutkie plasterki, a świeżą kolendrę posiekaj niezbyt drobno.

  3. Wszystkie składniki połącz w misce, dopraw kuminem, solą i pieprzem.

  4. Dolej wodę, a następnie dosyp stopniowo mąkę, mieszając aż do uzyskania plastycznej konsystencji ciasta na pizzę.

  5. Rozgrzej olej lub fryturę i odrywaj nieregularne kawałki z powstałego ciasta, wrzucaj do głębokiego tłuszczu.

  6. Po 3-4 minutach pakora ziemniaczana wypłynie, jest złota i chrupiąca.

  7. Następnie wyłów ją na ręcznik papierowy.

  8. Po wystudzeniu serwujemy pakorę z ulubionym sosem lub w sposób tradycyjny z sosem jogurtowo-miętowym.

Kim jest szef Michał Fabiszewski?

Autor przepisu i ekspert akcji jest podróżnikiem, ambasadorem Chef for Change, laureatem 5. edycji programu MasterChef i doradcą kulinarnym. Nade wszystko szef kuchni w Sodexo Polska, gdzie odpowiada za tworzenie menu dla sieci ponad 40 restauracji Sodexo. W szczególności angażuje się w poszerzanie wyboru dań roślinnych. Swoją pracą chce inspirować i motywować do działania. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro, oraz w czasie licznych podróży po całym świecie. Gotował na 5 kontynentach. Pracował jako ambasador polskiej kuchni w USA. Jedyny polski szef kuchni, który gotował w Paryżu w wiosce olimpijskiej dla ponad 10.000 sportowców.

Przepis towarzyszy ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” organizowanej przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni