W skrócie:
Ziemniaczana pakora to danie, które z łatwością odtworzysz we własnej kuchni. Ta potrawa przypomina smakiem chrupiące placki ziemniaczane. Powstaje z połączenia startych ziemniaków i mąki z ciecierzycy. Właśnie ona nadaje pakorze chrupkości i wyjątkowej konsystencji. Co więcej, jest to autorski przepis szefa kuchni, podróżnika, doradcy kulinarnego Michała Fabiszewskiego.
Ziemniaczana pakora – przepis na orientalne danie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
400 g ziemniaków,
400 g białej cebuli,
300 g mąki z ciecierzycy,
30 g kuminu,
sól i pieprz do smaku,
50 g świeżej kolendry,
20 g świeżego zielonego chili,
100 ml wody,
olej lub frytura do smażenia.
Jak zrobić pakorę?
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej, posuwistymi długimi ruchami, aby uzyskać długie strużki.
Cebulę posiekaj w piórka, chili w cieniutkie plasterki, a świeżą kolendrę posiekaj niezbyt drobno.
Wszystkie składniki połącz w misce, dopraw kuminem, solą i pieprzem.
Dolej wodę, a następnie dosyp stopniowo mąkę, mieszając aż do uzyskania plastycznej konsystencji ciasta na pizzę.
Rozgrzej olej lub fryturę i odrywaj nieregularne kawałki z powstałego ciasta, wrzucaj do głębokiego tłuszczu.
Po 3-4 minutach pakora ziemniaczana wypłynie, jest złota i chrupiąca.
Następnie wyłów ją na ręcznik papierowy.
Po wystudzeniu serwujemy pakorę z ulubionym sosem lub w sposób tradycyjny z sosem jogurtowo-miętowym.
Kim jest szef Michał Fabiszewski?
Autor przepisu i ekspert akcji jest podróżnikiem, ambasadorem Chef for Change, laureatem 5. edycji programu MasterChef i doradcą kulinarnym. Nade wszystko szef kuchni w Sodexo Polska, gdzie odpowiada za tworzenie menu dla sieci ponad 40 restauracji Sodexo. W szczególności angażuje się w poszerzanie wyboru dań roślinnych. Swoją pracą chce inspirować i motywować do działania. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro, oraz w czasie licznych podróży po całym świecie. Gotował na 5 kontynentach. Pracował jako ambasador polskiej kuchni w USA. Jedyny polski szef kuchni, który gotował w Paryżu w wiosce olimpijskiej dla ponad 10.000 sportowców.
Przepis towarzyszy ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” organizowanej przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!