Makaron z twarogiem. To proste danie było hitem PRL. Sprawdź przepis na przysmak, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie

Karolina Głogowska
Makaron z białym serem to danie, którym zajadaliśmy się jako dzieci
Makaron z białym serem to danie, którym zajadaliśmy się jako dzieci Getty Images/Arfo/zdjęcie ilustracyjne
Pamiętasz z dzieciństwa tak proste danie jak makaron z twarogiem? Zajadaliśmy się nim, aż się trzęsły uszy. Proponuję wrócić do tego przysmaku, ale zrobić go z twistem, żeby smakował jeszcze lepiej. To danie naprawdę przywraca wspomnienia!

W skrócie:

Makaron z twarogiem to prosta potrawa, która była w PRL hitem szkolnych stołówek i podwieczorków w przedszkolach. Jadaliśmy ją również w domu. To takie danie, które mama albo babcia robiła, gdy nie miała pomysłów albo innych składników na obiad. Oczywiście dzieciom wcale to nie przeszkadzało, a wręcz były zachwycone. Zajadały taki bieda-obiad aż im się trzęsły uszy. Latem do takiego dania można dodać świeże owoce. Dziś jednak przypominam tradycyjny przepis na sam makaron z twarogiem. Proponuję jednak troszkę go podrasować. Zamiast zwykłego cukru typu kryształ, dodaj cukier wanilinowy, a całość posyp cynamonem.

Jak zrobić najlepszy makaron z twarogiem? Ważne jest to, aby danie miało wyraźną teksturę. To się uda, jeśli ugotujesz makaron al dente - niech pozostanie lekko twardawy. Tak przygotowana potrawa smakuje zdecydowanie lepiej. Polecam świderki, bo pozostają one dość zwarte.

Makaron z twarogiem — przepis na tradycyjne danie

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g makaronu typu świderki,

  • 150 g twarogu,

  • pół szklanki śmietanki 30%,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • pół łyżeczki cynamonu,

  • szczypta soli.

Jak zrobić makaron z twarogiem (białym serem)?

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.

  2. Umieść twaróg w misce, dodaj śmietankę i cukier wanilinowy. Ugnieć całość i wymieszaj na gładką masę.

  3. Odcedź makaron i przełóż na talerze. Posyp twarogiem oraz cynamonem. Gotowe!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni