W skrócie:
Makaron z twarogiem to prosta potrawa, która była w PRL hitem szkolnych stołówek i podwieczorków w przedszkolach. Jadaliśmy ją również w domu. To takie danie, które mama albo babcia robiła, gdy nie miała pomysłów albo innych składników na obiad. Oczywiście dzieciom wcale to nie przeszkadzało, a wręcz były zachwycone. Zajadały taki bieda-obiad aż im się trzęsły uszy. Latem do takiego dania można dodać świeże owoce. Dziś jednak przypominam tradycyjny przepis na sam makaron z twarogiem. Proponuję jednak troszkę go podrasować. Zamiast zwykłego cukru typu kryształ, dodaj cukier wanilinowy, a całość posyp cynamonem.
Jak zrobić najlepszy makaron z twarogiem? Ważne jest to, aby danie miało wyraźną teksturę. To się uda, jeśli ugotujesz makaron al dente - niech pozostanie lekko twardawy. Tak przygotowana potrawa smakuje zdecydowanie lepiej. Polecam świderki, bo pozostają one dość zwarte.
Makaron z twarogiem — przepis na tradycyjne danie
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
200 g makaronu typu świderki,
150 g twarogu,
pół szklanki śmietanki 30%,
opakowanie cukru wanilinowego,
pół łyżeczki cynamonu,
szczypta soli.
Jak zrobić makaron z twarogiem (białym serem)?
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
Umieść twaróg w misce, dodaj śmietankę i cukier wanilinowy. Ugnieć całość i wymieszaj na gładką masę.
Odcedź makaron i przełóż na talerze. Posyp twarogiem oraz cynamonem. Gotowe!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
