2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 24–36 czekoladowych żab, w zależności od...
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Czekoladowe żaby

Przepis na 24–36 czekoladowych żab, w zależności od rozmiarów formy.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10–13 minut
Czas studzenia: 4 godziny

Składniki:
olej kokosowy
340 g kawałków czekolady deserowej
2 łyżki niesolonego masła
4 łyżki mleka
maleńkie pianki cukrowe, posiekane orzechy pekan lub wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Delikatnie natłuść foremkę olejem kokosowym.
2. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej na średnim ogniu, ciągle mieszając. Zajmie to około 5 minut.
3. Gdy czekolada zacznie się mocno topić, zmniejsz ogień. Mieszaj bez przerw przez następne 2–3 minuty.
4. Dodawaj mleko po łyżce, aż składniki dokładnie się połączą, a masa stanie się jednolita i łatwo będzie ją przelewać (3–5 minut).
5. Zdejmij masę z ognia i od razu zacznij nalewać do formy. Upewnij się, że wypełnia wszystkie zagłębienia. Jeśli zamierzasz dodać „nadzienie”, wypełnij zagłębienia tylko do połowy.
6. Dodaj maleńkie pianki cukrowe, posiekane orzechy pekan, wiórki kokosowe czy inne wybrane nadzienie i wypełnij zagłębienia w formie roztopioną czekoladą. Wygładź powierzchnię nożem do smarowania.
7. Włóż formę do lodówki i przed podaniem schładzaj przez przynajmniej 4 godziny.

Smacznego!

Zobacz również

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Msza Krzyżma Świętego w Archikatedrze Oliwskiej

Msza Krzyżma Świętego w Archikatedrze Oliwskiej

Polecamy

Czy trzeba sparzyć pomidory albo cytrynę? Sprawdź, kiedy traktować produkty wrzątkiem

Czy trzeba sparzyć pomidory albo cytrynę? Sprawdź, kiedy traktować produkty wrzątkiem

Pyszne pulpety w sosie chrzanowym. Idealny obiad nie tylko na Wielkanoc

Pyszne pulpety w sosie chrzanowym. Idealny obiad nie tylko na Wielkanoc

Dziś wielkanocna zupa, kiedyś posiłek biednych. Jak gospodynie robiły żur?

Dziś wielkanocna zupa, kiedyś posiłek biednych. Jak gospodynie robiły żur?