Spis treści
Rodzice Magdy Gessler
Magda Gessler przyszła na świat jako Magda Daria Ikonowicz 10 lipca 1953 r. w Komorowie. Restauratorka znana dziś jako Magda Gessler przeszła długą drogę. Jej rodzice to Mirosław Ikonowicz, były korespondent Polskiej Agencji Prasowej, i Olga z domu Łucek (1931−2001), która pracowała jako reżyserka dźwięku w Polskim Radiu. Wielokulturowością i różnorodnym podejściem do kuchni Gessler nasiąkała od najmłodszych lat, w dużej mierze za sprawą swojej rodziny oraz pracy ojca. Dziś biegle mówi w językach hiszpańskim, niemieckim i włoskim, porozumiewa się też po angielsku i portugalsku.
Magda Gessler zanim zaczęła być sławna. Zobacz wyjątkowe zdjęcia z przeszłości. Kliknij w przycisk:
Magda Gessler – dzieciństwo, edukacja, pierwsze osiągnięcia
Ze względu na słaby stan zdrowia matki chorującej na gruźlicę, Magda Gessler po narodzinach trafiła pod opiekę dziadków, cukierników Ireny i Leona Łucków. Następnie młoda Magda Gessler zamieszkała z rodziną na warszawskim Muranowie, jednak ze względu na charakter pracy ojca, Mirosława Ikonowicza, w latach 1956–1959 mieszkała także w Sofii, zaś w latach 1963–1967 – w Hawanie.
Magda Gessler ukończyła polskie liceum (XXII Liceum Ogólnokształcące im. Jose Marti w Warszawie – przyp. red.), ale po roku pracy w Galerii Archiwum zdecydowała się przenieść do Madrytu. Tam właśnie ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda. Pierwszą wystawę malarską miała jeszcze za czasów studiów. Można ją było obejrzeć w Klubie Prasy Zagranicznej przy La Castellana. Wówczas Gessler pracowała jako opiekunka do dzieci, tłumaczka oraz menedżerka w restauracji Tijo Pepe.
Magda Gessler kiedyś i dziś
Talent i zmysł kulinarny Magdy Gessler został dostrzeżony już w latach 80. ub. wieku. Wówczas Gessler prowadziła firmę cateringową w Madrycie, a następnie skupiła się na przygotowaniach dań na przyjęcia wydawane dla hiszpańskich dygnitarzy i członków dworu królewskiego. Jej kunszt docenił sam król Juan Carlos I! Dostrzegła go również ekspertka kulinarna Clara María de A’Mesua, dzięki której Gessler poprowadziła autorskie warsztaty w Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej.

Niedługo później wróciła do Polski. Zdecydowała się na ten krok po śmierci męża Volkharta Müllera, z którym doczekała się syna Tadeusza Müllera. W kraju jej drogi skrzyżowały się z Piotrem Jackiem Gesslerem, z którego bratem Adamem w 1989 r. otworzyła swoją pierwszą restaurację – W Ogrodzie, która mieściła się w pałacu Zamoyskich przy ul. Foksal w Warszawie. Następnie otworzyli restaurację Trębacka w stolicy, zaś po podziale rodzinnej firmy w 1991 roku jej i Piotrowi Gesslerowi przypadła słynna restauracja U Fukiera, zlokalizowana na Rynku Starego Miasta w Warszawie. Gesslerowie otworzyli ją 6 marca 1991 r.
Sumienna praca na sukces restauracji sprawiła, że o Magdzie Gessler zaczęło być coraz głośniej. Wiedza i doświadczenie w pracy w gastronomii oraz charyzmatyczna osobowość zaprowadziły Gessler do telewizji. Konkretniej – do TVN, z którym jest związana od 2010 r. Niewiele osób wie, że debiut przed kamerą restauratorka miała w nieco innej roli – w 2008 r. wystąpiła w serialu „Niania”, gdzie w 106. odcinku wcieliła się w... służącą. Dała również głos żółwicy Magdzie w filmie „Mniam” oraz pojawiła się w serialu „Na Wspólnej” w 2014 r. Tam już nikogo nie udawała – była sobą, uwielbianą przez widzów Magdą Gessler.