Kremowy dip z fety i suszonych pomidorów. Doskonały dodatek do przekąsek. Przygotujesz go w 10 minut! Na imprezie zrobi furorę

Karolina Głogowska
Dip z fety i suszonych pomidorów to doskonała przystawka na imprezy
Dip z fety i suszonych pomidorów to doskonała przystawka na imprezy 123rf/indianfoodimages/zdjęcie ilustracyjne
Na imprezach, domówkach i rodzinnych spotkaniach świetnie sprawdzają się różnego rodzaju dipy. Dziś mam dla ciebie przepis na aksamitny dip z fety i suszonych pomidorów. Przygotowuje się go bardzo łatwo, a za każdym razem robi furorę.

W skrócie:

Dip to rodzaj pasty czy też gęstego sosu, który podajemy do przekąsek. Można w nim maczać pokrojone słupki surowych warzyw: papryki, ogórka, marchewki czy selera naciowego. Doskonale będą też pasowały różyczki kalafiora. Dip z fety i suszonych pomidorów możesz podać także do pieczonych warzyw: ziemniaków, batatów, marchewki czy bakłażana. Za każdym razem sprawdzi się idealnie. Ten dip serwuj także z krakersami, preclami czy słonymi paluszkami.

Dip z fety i suszonych pomidorów - przepis na szybką przekąskę

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 8 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • słoiczek suszonych pomidorów,

  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,

  • 200 g sera feta,

  • garść orzechów włoskich,

  • kilkanaście czarnych oliwek,

  • natka pietruszki.

Jak zrobić dip z fety i suszonych pomidorów?

  1. Pomidory odsącz, ale nie wylewaj oleju ze słoiczka. Przełóż pomidory do naczynia blendera i dodaj 2 łyżki oleju.

  2. Dodaj także ser feta i zblenduj całość na gładki dip.

  3. Przełóż dip do głębokiego talerza.

  4. Posyp dip pokruszonymi orzechami, oliwkami oraz posiekaną natką pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kultura i rozrywka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni