W skrócie:
Dip to rodzaj pasty czy też gęstego sosu, który podajemy do przekąsek. Można w nim maczać pokrojone słupki surowych warzyw: papryki, ogórka, marchewki czy selera naciowego. Doskonale będą też pasowały różyczki kalafiora. Dip z fety i suszonych pomidorów możesz podać także do pieczonych warzyw: ziemniaków, batatów, marchewki czy bakłażana. Za każdym razem sprawdzi się idealnie. Ten dip serwuj także z krakersami, preclami czy słonymi paluszkami.
Dip z fety i suszonych pomidorów - przepis na szybką przekąskę
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
słoiczek suszonych pomidorów,
2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,
200 g sera feta,
garść orzechów włoskich,
kilkanaście czarnych oliwek,
natka pietruszki.
Jak zrobić dip z fety i suszonych pomidorów?
Pomidory odsącz, ale nie wylewaj oleju ze słoiczka. Przełóż pomidory do naczynia blendera i dodaj 2 łyżki oleju.
Dodaj także ser feta i zblenduj całość na gładki dip.
Przełóż dip do głębokiego talerza.
Posyp dip pokruszonymi orzechami, oliwkami oraz posiekaną natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kultura i rozrywka
