Jesz często tuńczyka z puszki? Zamień go na inny, zdrowy składnik. Zrób pyszną i zdrową sałatkę z karczochami

Karolina Głogowska
Sałatka z karczochami to zdrowszy zamiennik sałatki z tuńczykiem z puszki
Sałatka z karczochami to zdrowszy zamiennik sałatki z tuńczykiem z puszki Getty Images/mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne
Sałatka z tuńczykiem to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Robimy ją z różnymi dodatkami na święta, imprezy i rodzinne spotkania. Niestety, zbyt częste jedzenie tuńczyka z puszki nie jest dobre dla zdrowia. Zobacz, czym można go zastąpić.

W skrócie:

W internecie rozpoczął się trend na zastępowanie tuńczyka z puszki karczochami. Jak przekonują blogerzy kulinarni, te warzywa przypominają teksturą tuńczyka, więc łatwo dodać je do potraw zamiast ryby, która często zawiera rtęć. W polskich sklepach niestety dość trudno kupić świeże karczochy, dlatego proponuję użyć tych ze słoika, które dostaniemy bez żadnego problemu.

Czy tuńczyk w puszce jest zdrowy?

Sam tuńczyk jako ryba jest bardzo zdrowy. Zawiera dużą ilość witaminy D, która jest kluczowa dla naszej odporności i wielu procesów w organizmie. Jest także źródłem witaminy B6, istotnej dla układu nerwowego. Niestety, w tuńczyku z puszki zawarta jest także rtęć. W niewielkich ilościach nie wpływa ona na nasze zdrowie, ale nie można przesadzić z produktami, które ją zawierają.

Jak często można jeść tuńczyka w puszce?

Ze względu na zawartość rtęci eksperci zalecają sięganie po tuńczyka w puszce maksymalnie raz w tygodniu. Taką ilość możemy bezpiecznie dodać do sałatki albo makaronu. Jeśli chcemy ograniczyć spożywanie tuńczyka z puszki, warto wybierać świeże ryby lub inne składniki, takie jak choćby karczochy. Możesz wypróbować je w każdej sałatce, w której pojawia się tuńczyk, np. tej z ryżem.

Sałatka z karczochami - przepis na zdrową przekąskę

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ok. 150 g karczochów z zalewy (odsączonych),

  • mix sałat (możesz użyć swojej ulubionej sałaty),

  • 2 jajka na twardo,

  • ogórek wąż,

  • 2 pomidory,

  • kawałek żółtego sera,

  • 2 kromki czerstwego chleba,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 2 łyżki octu,

  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z karczochami?

  1. Sałatę umyj, poszarp na mniejsze kawałki i ułóż w salaterce.

  2. Karczochy odsącz z zalewy i dodaj do sałaty.

  3. Dodaj pokrojone, ugotowane jajko.

  4. Pomidory i ogórka pokrój na mniejsze kawałki i także dodaj do sałaty.

  5. Chleb pokrój w kostkę i podpiecz go na suchej, rozgrzanej patelni. Grzanki powinny być rumiane,

  6. W miseczce wymieszaj na gładki sos olej, ocet, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki i lekko wymieszaj. Gotowe.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni