W skrócie:
W internecie rozpoczął się trend na zastępowanie tuńczyka z puszki karczochami. Jak przekonują blogerzy kulinarni, te warzywa przypominają teksturą tuńczyka, więc łatwo dodać je do potraw zamiast ryby, która często zawiera rtęć. W polskich sklepach niestety dość trudno kupić świeże karczochy, dlatego proponuję użyć tych ze słoika, które dostaniemy bez żadnego problemu.
Czy tuńczyk w puszce jest zdrowy?
Sam tuńczyk jako ryba jest bardzo zdrowy. Zawiera dużą ilość witaminy D, która jest kluczowa dla naszej odporności i wielu procesów w organizmie. Jest także źródłem witaminy B6, istotnej dla układu nerwowego. Niestety, w tuńczyku z puszki zawarta jest także rtęć. W niewielkich ilościach nie wpływa ona na nasze zdrowie, ale nie można przesadzić z produktami, które ją zawierają.
Jak często można jeść tuńczyka w puszce?
Ze względu na zawartość rtęci eksperci zalecają sięganie po tuńczyka w puszce maksymalnie raz w tygodniu. Taką ilość możemy bezpiecznie dodać do sałatki albo makaronu. Jeśli chcemy ograniczyć spożywanie tuńczyka z puszki, warto wybierać świeże ryby lub inne składniki, takie jak choćby karczochy. Możesz wypróbować je w każdej sałatce, w której pojawia się tuńczyk, np. tej z ryżem.
Sałatka z karczochami - przepis na zdrową przekąskę
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
ok. 150 g karczochów z zalewy (odsączonych),
mix sałat (możesz użyć swojej ulubionej sałaty),
2 jajka na twardo,
ogórek wąż,
2 pomidory,
kawałek żółtego sera,
2 kromki czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu,
1 łyżeczka musztardy miodowej,
sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z karczochami?
Sałatę umyj, poszarp na mniejsze kawałki i ułóż w salaterce.
Karczochy odsącz z zalewy i dodaj do sałaty.
Dodaj pokrojone, ugotowane jajko.
Pomidory i ogórka pokrój na mniejsze kawałki i także dodaj do sałaty.
Chleb pokrój w kostkę i podpiecz go na suchej, rozgrzanej patelni. Grzanki powinny być rumiane,
W miseczce wymieszaj na gładki sos olej, ocet, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki i lekko wymieszaj. Gotowe.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!