Jakie przetwory można zrobić z agrestu? Podsuwamy sprawdzony przepis na pyszną konfiturę i agrestową nalewkę

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Klasyczną konfiturę z agrestu warto mieć w spiżarni na zimę. Idealnie nadaje się jako dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Agrest jest bogaty w wiele witamin oraz m.in. potas, magnez i kwas foliowy.
Klasyczną konfiturę z agrestu warto mieć w spiżarni na zimę. Idealnie nadaje się jako dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Agrest jest bogaty w wiele witamin oraz m.in. potas, magnez i kwas foliowy. 123RF.com
Agrest to trochę zapomniany owoc, który znowu wraca do łask. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Można z niego zrobić wiele domowych przetworów na zimę. Przedstawiamy niezawodny babciny przepis na pyszną konfiturę do mięs i deserów oraz wyśmienitą domową nalewkę. Nawet kuchenny laik świetnie sobie z nimi poradzi.

Sprawdzony przepis na klasyczną domową konfiturę z agrestu

Konfitura agrestowa to nieoceniony smakołyk w kuchennych zapasach. Jej niepowtarzalny słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z wieloma daniami. Podsuwamy najlepszy przepis na konfiturę z agrestu.

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1,8 kg cukru,
  • 0,5 l filtrowanej wody.

Czytaj także: Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest

Przygotowanie konfitury z agrestu krok po kroku:

  1. Najpierw dokładnie płuczemy owoce i usuwamy ogonki oraz gałązki.
  2. Agrest lekko nakłuwamy i wkładamy do dużego naczynia.
  3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i zagotowujemy do momentu, aż mieszanka zgęstnieje.
  4. Do gorącego syropu dodajemy agrest i całość ponownie podgrzewamy, do momentu aż owoce zaczną delikatnie wrzeć.
  5. Wyłączamy płytę grzewczą i odstawiamy owoce do wystygnięcia.
  6. Po 10-12 godzinach ponownie podgrzewamy konfiturę, tak, żeby się nie zagotowała i nie przypaliła.
  7. W czasie podgrzewania na bieżąco usuwamy szum i pianę z garnka.
  8. W momencie, gdy owoce zrobią się miękkie i szkliste wyłączamy płytę grzewczą.
  9. Gorącą konfiturę przekładamy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików o poj. ok. 200-300 ml słojów i mocno zamykamy. Czas na pasteryzację.
  10. Na dnie szerokiego garnka rozkładamy bawełnianą ścierką, a na niej ustawiamy słoiki w niewielkiej odległości od siebie. Naczynia nie powinny się stykać. Do garnka wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików.
  11. Włączamy palnik na średnią moc i doprowadzamy wodę do wrzenia.
  12. W kolejnym kroku zmniejszamy moc pola grzewczego i pasteryzujmy słoiki przez ok. 10-15 minut.
  13. Następnie ostrożnie wyjmujmy konfiturę z garnka, obracamy każdy słoik do góry dnem i ustawiamy na kuchennym blacie.
    Po pasteryzacji denka powinny być wklęśnięte.
  14. Po ostygnięciu przenosimy gotową konfiturę do suchego i zacienionego miejsca. Smacznego!

Nalewka z agrestu: tę recepturę warto znać

Rozgrzewająca nalewka z agrestu to dobry pomysł na aperitif dla gości. Podsuwamy prosty i niezawodny przepis na ten domowy trunek.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałego agrestu,
  • 700 ml spirytusu,
  • 700 ml wódki
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie: umyty i pozbawiony ogonków agrest zalewamy spirytusem wymieszanym z wódką, dokładnie zamykamy naczynie i pozostawiamy na kilka tygodni w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu. Co parę dni warto pokołysać słojem, żeby owoce dobrze wymieszały się z alkoholem. Po 4-5 tygodniach przecedzamy i wyławiamy agrest, a alkohol dokładnie zamykamy w słoju. W drugim szklanym naczyniu lekko rozgniatamy nasączone alkoholem owoce, zasypujemy je cukrem i całość solidnie mieszamy. Co kilka dni musimy wstrząsnąć słojem. Po ok. 3 tygodniach, gdy cukier rozpuści się do końca, przefiltrujmy i zlejmy uzyskany syrop, a następnie wymieszajmy go z alkoholem. Pozbądźmy się owoców, a uzyskaną nalewkę kilka razy przefiltrujmy przez bibułę lub gazę i szczelnie zakorkujmy w butelkach. Nalewkę z agrestu przechowujmy w suchym i ciemnym miejscu. Już po ok. 8 tygodniach rozgrzewający napój można serwować pełnoletnim domownikom i gościom.

Dodaj firmę
Logo firmy Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Warszawa, pl. Powstańców Warszawy 1
Autopromocja

Prosty sposób na przechowywanie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jakie przetwory można zrobić z agrestu? Podsuwamy sprawdzony przepis na pyszną konfiturę i agrestową nalewkę - RegioDom.pl