Jak zrobić proste ciasto biszkoptowe?

Materiał promocyjny Akademia Smaku
Owiany złą sławą, że nie zawsze się udaje. Wobec jego pieczenia powstało wiele mitów, a nawet przesądów. Mimo to wciąż go uwielbiamy i jest fundamentem niejednego ciasta na naszym stole. Poznaj przepis na biszkopt, który zawsze się udaje, ciasto biszkoptowe z jabłkami oraz dowiedz się np. czym nasączyć biszkopt.
Jak zrobić proste ciasto biszkoptowe – porady i przepis

Biszkopt to podstawa tortu. Dlatego musi być tak dobrze zrobiony, żeby spajał wszystkie warstwy ze sobą, trzymał kremy i fikuśne dodatki. Niemal każdy ma swój przepis na biszkopt i sposoby, żeby nie opadł. Jak znaleźć ten jeden jedyny? Jak zwykle – metodą prób i błędów. Trzeba wypróbować kilka przepisów, przetestować z nimi piekarnik i wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada. Bo „właściwych” przepisów na ciasto biszkoptowe jest wiele, ale nie każdy musi się u Ciebie sprawdzić.

Ciasto biszkoptowe – przepis najprostszy na świecie

Do ważenia składników niezbędna będzie waga, ponieważ biszkopt wymaga precyzyjności. Jajka mogą, ale nie muszą być w temperaturze pokojowej. W podanym przepisie używamy tortownicy o średnicy 26 cm.

Zobacz także: Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje?

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 7 dużych jaj (rozmiar L)
  • 150 g cukru (drobno mielonego)

Przepis:

  1. Obie mąki wymieszaj ze sobą dokładnie i przesiej przez sito. Oddziel żółtka od białek – zrób to bardzo ostrożnie, żeby w misce z białkami nie znalazło się ani trochę żółtka.
  2. Ubijanie białek mikserem zacznij od małych obrotów, które z czasem powoli się zwiększa – to niezbędny zabieg, aby nie przebić pęcherzyków powietrza, które są potrzebne, żeby biszkopt urósł. Gdy piana będzie sztywna, dodaj cukier i ubijaj dalej, aż masa będzie gęsta i idealnie gładka.
  3. Do masy białkowej dodaj żółtka i tym razem szpatułką lub drewnianą łyżką wymieszaj.
  4. Gdy obie masy połączą się, dodaj przesiane mąki. Całość wymieszaj (znowu przy użyciu szpatułki lub łyżki drewnianej), ale nie za długo – tylko do momentu połączenia składników.
  5. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków nie trzeba niczym smarować. Wlej masę i wygładź wierzch.

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 170℃ (z funkcją termoobiegu) lub 180℃ (grzanie góra-dół).

Ile piec biszkopt?

Biszkopt piecz 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gotowy biszkopt można od razu wyjąć z piekarnika do ostudzenia. Jeszcze gorący biszkopt warto upuścić z wysokości 30 cm na podłogę. Jedni mówią, że to zbędne, inni, że nie, ale na pewno nie zaszkodzi.
Tak przygotowany biszkopt jest solidną podstawą późniejszego tortu czy innych ciast.

Jak nasączyć biszkopt?

Często pojawiają się pytania o to, czym nasączać biszkopt, jak zrobić poncz do biszkoptu. Najprostszym poncz ze składników, które każdy ma w domu, to woda, cytryna i cukier. Może to być również lekko osłodzona, wystudzona herbata, pod warunkiem, że chcesz uzyskać ciemniejszy kolor biszkoptu.

Aby nadać biszkoptowi więcej wyrazistości w smaku, nasącz go sokiem po przetworach owocowych ze słoika.

Mimo wszystko chyba najczęściej spotykaną metodą jest nasączanie likierem, szczególnie wódką czy smakowym likierem.

Zobacz także: Jak i czym nasączyć ciasto?

Trójkątny kawałek ciasta biszkoptowego na talerzu

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru (drobno mielonego lub cukru pudru)
  • 6 dużych jaj (rozmiar L)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ok. 700 g kwaśnych jabłek (najlepiej Antonówek, ale mogą być też szare renety czy odmiana Boskoop)
  • Cynamon

Przepis:

  1. Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w nieduże cząstki.
  2. Do miski wsyp cukier i wbij jajka (tym razem bez rozdzielania). Ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie zwalniając obrotów, powoli wlej olej. Zmiksuj kilka sekund (dosłownie!) i wyłącz mikser.
  3. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 165℃ (z funkcją termoobiegu) lub 175℃ (grzanie góra-dół).
  4. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, po czym przesiej je przez sito. Dodaj do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki aż do połączenia się składników.
  5. Formę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki również, najlepiej, żeby papier wystawał poza formę, bo ciasto sporo urośnie). Aby papier dobrze przylegał do boków, można je wcześniej posmarować masłem lub niewielką ilością oleju.
  6. Wlej masę do formy, ułóż na wierzchu jabłka, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut.
  7. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (jeśli chcesz go zrobić samodzielnie, wymieszaj w szklance cukier puder z wodą w takiej ilości, żeby nie był ani zbyt lejący, ani zbyt gęsty).

Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest wykwintną sztuką tylko dla wtajemniczonych. Cały sekret tkwi w dobrze ubitych jajkach, dzięki którym ciasto wyrośnie lub nie. Nie zapominaj, że każdy piekarnik jest inny i należy przetestować przepis na własnym sprzęcie by określić choćby idealny czas.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie