2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na sos bolognese:...
fot. unsplash.com

Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? Przepisy na spaghetti bolognese, carbonara, Napoli

Przepis na sos bolognese

Składniki na sos bolognese:

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 2,5 godziny)

250g makaronu
200g grubo mielonej wołowiny
300g pomidorowej passaty
2 łodygi selera
1 marchewka
1 cebula
Sól, pieprz
300 l bulionu lub białego wina
parmezan do posypania

Przygotowanie:

Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli oraz selera naciowego. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach.
W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj warzywa i podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru.
Następnie dodaj mięso i podsmaż.
Dodaj pomidory i ok 300 ml bulionu lub białego wina. Gotuj ok.2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Podaj z ugotowanym makaronem i startym parmezanem.

Zobacz również

Wyniki, strzelcy 21. kolejki 5. ligi kujawsko-pomorskiej [20/21 kwietnia 2024]

Wyniki, strzelcy 21. kolejki 5. ligi kujawsko-pomorskiej [20/21 kwietnia 2024]

Kandydaci na burmistrza Ulanowa zabiegali o głosy przed drugą turą. Zobacz jak [FOTO]

Kandydaci na burmistrza Ulanowa zabiegali o głosy przed drugą turą. Zobacz jak [FOTO]

Polecamy

Obłędny budyń czekoladowy na deser. Zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!

Obłędny budyń czekoladowy na deser. Zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!

Pikantna pasta paprykowa do grillowanego mięsa. Świetnie podbija smak potraw

Pikantna pasta paprykowa do grillowanego mięsa. Świetnie podbija smak potraw

Tak upieczona ryba zawsze wychodzi idealnie. Wypróbuj nasz sposób na obiad w 20 minut

Tak upieczona ryba zawsze wychodzi idealnie. Wypróbuj nasz sposób na obiad w 20 minut