Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Poznaj niezawodne triki. Zobacz, jak uniknąć przebarwień na drewnie i zniwelować brzydki zapach

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Drewniane deski do krojenia królują w naszych kuchniach od lat. Nie tylko przygotowujemy na nich jedzenie, ale również serwujemy sery, wędliny, oliwki i inne drobne przekąski. Sprawdź, jak prawidłowo czyścić drewnianą deskę i co zrobić, żeby zachowała nienaganny wygląd i służyła nam jak najdłużej.

Spis treści

Pierwsze użycie drewnianej deski do krojenia. Impregnacja to podstawa

Zanim pierwszy raz wykorzystamy w kuchni nową deskę do krojenia, najpierw powinniśmy ją zaimpregnować. Najlepiej do tego celu wykorzystać lekko podgrzany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. W całą powierzchnię drewna dokładnie wcieramy tłuszcz roślinny za pomocą miękkiej ściereczki, pędzelka lub ręcznika papierowego nasączonych w impregnacie, a ewentualny nadmiar tłuszczu usuwamy.

Tak zadbasz o deskę do krojenia z drewna.
Podpowiadamy, jak zadbać o deskę z drewna, żeby była higieniczna, długo nam służyła i zachowała nienaganny wygląd. hudsoncrafted/Pixabay.com

Po kilku minutach, gdy olej lub oliwa się wchłonie, płuczemy drewnianą deskę w ciepłej wodzie i wycieramy do sucha. Natłuszczona powierzchnia jest odporna na przebarwienia i wnikanie zanieczyszczeń. Impregnację deski warto wykonywać cyklicznie, najlepiej co 2-3 tygodnie.

Czyszczenie drewnianej deski do krojenia. Sprawdź, jak pozbyć się intensywnych zapachów

Po każdym użyciu powinniśmy usunąć z deski resztki jedzenia i umyć ją dokładnie gąbką nasączoną ciepłą wodą z dodatkiem kilku kropli płynu do naczyń. Jeśli kroiliśmy na drewnianej desce produkty spożywcze o silnym aromacie (ryby, wędliny czy warzywa), warto po wyczyszczeniu i umyciu powierzchni, natrzeć ją sokiem wyciśniętym z cytryny lub bezpośrednio cytrynowym miąższem, trzymając w dłoni połówkę owocu. Po wtarciu w drewno soku z cytryny powinniśmy zostawić go na powierzchni deski przez kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie płuczemy drewnianą deskę, a następnie wycieramy ją do sucha i gotowe!

Drewnianej deski do krojenia nigdy nie powinniśmy umieszczać w zmywarce. Wysoka temperatura i długi kontakt z wodą sprawią, że drewno popęka.

Trudne zabrudzenia. Zobacz, jak sprytnie wyczyścić deskę do krojenia z drewna za pomocą sody oczyszczonej

Uniwersalna soda oczyszczona to niezawodny środek czyszczący, który prawie każdy z nas ma w kuchennej szafce. Żeby skutecznie pozbyć się z drewnianej deski do krojenia uporczywych plam i wyschniętych resztek żywności wystarczy przygotować w butelce z atomizerem niezawodny środek czyszczący z łyżki sody oczyszczonej i 400 ml wody. Po dokładnym wymieszaniu składników dokładnie spryskujemy drewnianą powierzchnię deski, a po ok. 20 minutach przecieramy ją gąbką nasączoną w wodzie. W kolejnym kroku płuczemy deskę, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i gotowe.

Uporczywe plamy na desce z drewna możemy też wyczyścić z pomocą pasty, którą możemy samodzielnie przygotować z łyżki sody i 50 ml wody. Pokrywamy nią powierzchnię zabrudzeń, a po kilku minutach usuwamy pastę. Plamy powinny zniknąć na dobre.

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Poznaj niezawodne triki. Zobacz, jak uniknąć przebarwień na drewnie i zniwelować brzydki zapach - RegioDom.pl