GIS wycofuje mięso. Wędlina została zanieczyszczona bakteriami Listeria monocytogenes. Zjedzenie grozi silnym zatruciem i chorobą

Monika Góralska
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego. Spożycie żywności z tą bakterią może prowadzić do silnego zatrucia i choroby zwanej listeriozą.

Spis treści

GIS wycofuje mięso. Wędlina została zanieczyszczona groźnymi bakteriami

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego.

Wędlina na talerzu i pałeczki bakterii
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków, seniorów i osób z obniżoną odpornością. chandlervid85/freepik.com, peterschreibermedia/123rf.com

Wycofany produkt to:

  • Pečenica, 90 g, marki DOBRO.
  • Numer partii: 24-00807.
  • Data minimalnej trwałości: 03.08.2024
  • Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja

GIS poinformował, że podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Czym jest Listeria i jak się objawia listerioza?

Listerioza to choroba zakaźna wywoływana przez przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Bakterie występują w środowisku naturalnym w wodzie i glebie. Na człowieka przenoszone są przez spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa i mleka. U zwierząt i zdrowych osób dorosłych najczęściej nie wywołują objawów choroby lub są to niezbyt nasilone i szybko ustępujące (w ciągu 2-3 dni) objawy zakażenia przewodu pokarmowego takie jak:

  • biegunka,
  • nudności i wymioty,
  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • dreszcze i bóle mięśni.

Bakterie listeria groźne są jednak dla osób starszych, kobiet w ciąży, noworodków i osób z osłabioną odpornością. U tych osób zakażenie prowadzi do wystąpienia listeriozy, w której wyniku rozwija się zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsa. Natomiast u kobiet w ciąży może dojść do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

Chorobę leczy się za pomocą antybiotyków. Osoby z grupy ryzyka powinny spożywać tylko pasteryzowaną żywność odzwierzęcą i ściśle przestrzegać zasad higieny, a więc dokładnie myć ręce po skorzystaniu z toalety i przed każdym posiłkiem oraz ograniczyć kontakt ze zwierzętami również domowymi.

Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa wieprzowego, wyprodukowanym w Chorwacji Główny Inspektorat Sanitarny

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: GIS wycofuje mięso. Wędlina została zanieczyszczona bakteriami Listeria monocytogenes. Zjedzenie grozi silnym zatruciem i chorobą - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kazma
Powinna być badana jak leci cała żywność w sklepach i nie tylko! Pod kątem bakteriologicznych ale i chemicznym itd. Polacy jesteśmy truci na potęgę! Coraz więcej ludzi umiera na raka i inne choroby!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni